Logo
Vytisknout stránku

Celostátní konference „Management jelení zvěře včera, dnes a zítra“

Ve dnech 15.–16. června 2023 se bude v Ústí nad Labem konat celostátní konference s mezinárodní účastí „Management jelení zvěře včera, dnes a zítra“. Součástí dvoudenní akce bude přednáškový den a terénní exkurze do Lužických hor. Přihlášky přijímá Česká lesnická společnost. Pozor, počet míst je omezen!

Doporučeno Celostátní konference „Management jelení zvěře včera, dnes a zítra“

Jelen evropský je původním evropským druhem zvěře. Jeho populace v České republice prošla od roku 1995, kdy se konala poslední celostátní konference zaměřená na tento druh, velkými změnami. Od druhé poloviny 90. let dochází ke kontinuálnímu nárůstu početnosti jelení zvěře a k jejímu šíření do oblastí, kde se dříve nevyskytovala. Zvyšování stavů s různou intenzitou jsme svědky ve všech státech sousedících s Českou republikou bez ohledu na systém mysliveckého hospodaření. Tento fakt vyvolává otázky, jak dál s managementem jelení zvěře, zvláště v souvislosti s obnovou lesů po historicky největší kůrovcové kalamitě v Evropě. Pro rozhodování, jak dál, máme k dispozici výsledky výzkumů jelení zvěře, realizovaných v uplynulých desetiletích s pomocí moderní techniky. Ta nám pomáhá odhalovat i některé dosud skryté aspekty související s biologií jelení zvěře. Moderní technika umožňuje také zavádění nových metod lovu zvěře, které bývají častým tématem diskusí mezi myslivci coby jejími chovateli. A dá se ještě dnes hovořit v souvislosti s jelení zvěří ve volných honitbách o chovu ve smyslu dodržování určitých pravidel vedoucích k cílům proklamovaným v uplynulých desetiletích?

 

Česká lesnická společnost, z. s., zve na konferenci s exkurzí Management jelení zvěře včera, dnes a zítra uspořádanou u příležitosti 100. výročí založení jednotné myslivecké organizace.

 

Pořádáno za podpory Ministerstva zemědělství, časopisu Svět myslivosti a firmy JUROS, s. r. o., a ve spolupráci s Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., Fakultou lesnickou a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze, Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity v Brně a Okresním mysliveckým spolkem ČMMJ Ústí nad Labem.

 

Termín: 15.–16. června 2023

 

Místo konání: Muzeum města Ústí nad Labem

 

Program:
 

15. června – přednášková část

- Jelení zvěř u nás a u sousedů – vývoj početních stavů a rozšíření v ČR, Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku (D. Vaca, P. Koubek, J. Bučko)

- Současná situace s jelení zvěří z pohledu státní správy myslivosti (M. Žižka, T. Kunca)

- Budoucnost jelení zvěře v ČR – pohled odjinud (L. Bartoš)

- Jelení zvěř ve volných honitbách Lesů ČR (P. Smutný)

- Hospodaření s jelení zvěří v honitbách VLS ČR (J. Růžička)

- Management jelení zvěře v NP Šumava (J. Kozel)

- Problematika škod působených jelení zvěří (J. Cukor, Z. Vacek)

- Obnova lesů po kůrovcové kalamitě v ČR versus jelení zvěř (K. Turek)

- Škody působené jelení zvěří na Slovensku (M. Slamka)

- Telemetrický výzkum jelení zvěře – poznatky pro praxi (M. Ježek)

- Zkušenosti s hospodařením s jelení zvěří v oblasti chovu Šumava – sever (L. Moller, A. Potužák)

- Metoda trofejové kulminace a její pozitivní dopady na populace jelení zvěře (M. Lehocký)

- Perspektivy jelení zvěře v ČR (J. Kamler)

 

16. června – terénní exkurze do Lužických hor

 

Přihlášky přijímá Česká lesnická společnost.

Redakce


 

Poslední změna: 06.05.2023 11:10

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.