Logo
Vytisknout stránku

AMP v severních Čechách: nová zonace území

Omezení spojená s výskytem afrického moru prasat zasahují od hranic s Polskem na Frýdlantsku až do středních Čech. Nárazníkové pásmo – tzv. uzavřené pásmo I – nově zahrnuje 168 katastrálních území o rozloze přes 1200 km2. O rozšíření pásma rozhodla 16. května Státní veterinární správa (SVS) na základě potvrzení nákazy u divočáka uloveného počátkem května v oblasti Hradčan na Českolipsku. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Doporučeno AMP v severních Čechách: nová zonace území Zdroj: SVS ČR

Po nálezu prvního nakaženého kusu loni 1. prosince na Frýdlantsku veterináři vytyčili uzavřené pásmo II o rozloze téměř 200 km2, ze kterého až do začátku května pocházely všechny nálezy uhynulých nakažených divočáků. Zasahuje do 28 katastrálních území. Na oblast navazuje uzavřené pásmo I, které zahrnuje 531 km2 a 65 katastrálních území.

Dne 3. května laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdila nákazu u prasete divokého uloveného u Hradčan na Českolipsku a SVS pak vymezila další pásmo infekce na území zhruba 230 km2 na Českolipsku. Vymezená oblast zahrnuje 14 katastrálních území v bývalém vojenském prostoru Ralsko a sahá až za Máchovo jezero.

K původním 65 katastrálním územím nárazníkového pásma o celkové výměře 531 km2 tak přibylo dalších 103 katastrálních území. V celé oblasti platí mimořádná veterinární opatření. „Lovit prasata divoká zde mohou pouze proškolení lovci. Každý, ať už ulovený či nalezený divočák v oblasti musí být povinně vyšetřen na africký mor prasat. Lovci mají nárok na zástřelné. Regulovány jsou přesuny domácích prasat a vepřového masa i zvěřiny z divočáků z oblasti," doplnil Vorlíček.

Celé uzavřené pásmo I pomyslně na západě ohraničuje spojnice mezi Hrádkem nad Nisou, Českou Lípou, Doksy a Bělou pod Bezdězem. Jižně pak pomyslná spojnice pokračuje k Bakovu nad Jizerou a k Mohelnici nad Jizerou, k Českému Dubu a Liberci a na východě směřuje přes Jablonec nad Nisou, Tanvald až k Harrachovu. „Jde o oblast, ve které nebyl dosud zjištěn případ výskytu afrického moru prasat, nicméně těsně sousedí s pásmem infekce," uvedl mluvčí SVS.

Myslivci, kteří by chtěli ve vymezeném pásmu lovit prasata divoká, musejí projít školením, které je dostupné i v on-line verzi na webu SVS. Z každého uloveného divočáka musí lovec odebrat vzorek krve či orgánů a odeslat k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Jihlava. Lovec si za to může u krajské veterinární správy nárokovat zástřelné 1000 korun za kus. Lovcům nařízení ukládá také povinnost aktivně vyhledávat uhynulá či dopravními prostředky sražená divoká prasata, za každý uhynulý kus mají nárok na nálezné 2000 korun.

"V případě negativního výsledku vyšetření může lovec zvěřinu z uloveného kusu zkonzumovat v rámci své domácnosti či dodat do maloobchodní prodejny v uzavřeném pásmu I. Naopak dodávání zvěřiny z divočáků mimo oblast je výrazně omezeno," upozornil Vorlíček. Pro chovatele prasat v oblasti platí omezení v používání krmiva a steliva pocházejícího z rizikových oblastí. Přesuny prasat z lokálních chovů jsou v rámci pásma možné jen na jatka, přesuny mimo pásmo musí povolit krajská veterinární správa.

Podle ČTK, 16. května 2023, red.

 

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.