Logo
Vytisknout stránku

AMP poskočil do vnitrozemí, první případ hlásí Českolipsko

Po 14 případech afrického moru prasat (AMP) na Frýdlantsku v Libereckém kraji laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdila nákazu u prasete divokého uloveného v Ralsku na Českolipsku, v katastru obce Hradčany (rovněž Liberecký kraj; o případu jsme referovali zde). Státní veterinární správa (SVS) vymezila kolem místa pásmo infekce a v oblasti o výměře přes 230 km2 nařídila mimořádná veterinární opatření (MVO).

 

Doporučeno AMP poskočil do vnitrozemí, první případ hlásí Českolipsko Zdroj: SVS ČR

Vymezená oblast zahrnuje 14 katastrálních území obcí v Libereckém kraji v bývalém vojenském prostoru Ralsko a sahá až za Máchovo jezero. Lokalita s novým výskytem nákazy je od potvrzených míst na Frýdlantsku vzdálená zhruba 50 kilometrů. „Obce, na něž se opatření vztahují, musejí nejpozději do 12. května provést soupis všech prasat chovaných v domácnostech. Chovatelé, kteří chovají prasata k nekomerčním účelům, je budou muset nechat do deseti dnů porazit,“ doplnil tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ve vymezeném pásmu infekce SVS nařídila MVO, zakázán je mimo jiné lov zvěře a krmení prasat divokých, omezený je pohyb obyvatel mimo vyznačené cesty a myslivci zintenzivní vyhledávání a sběr těl uhynulých divočáků. „Přijatá opatření mají za cíl minimalizovat šíření nákazy v populaci prasat divokých a především ochránit chovy prasat domácích před zavlečením nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V pásmu infekce je také zakázáno chovat prasata ve venkovních prostorech a přemisťovat prasata do pásma infekce s výjimkou přesunu k okamžité porážce na jatka. Produkty živočišného původu získané z volně žijících prasat v oblasti bude možné přemisťovat jedině na základě výjimky udělené Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj. V případě nálezu uhynulých divočáků nebo úhynů v prasat v domácích chovech je nutné kontaktovat SVS na telefonních číslech 485 246 691 nebo 720 995 207 nebo e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

V Libereckém kraji se první případ AMP potvrdil loni 1. prosince u uhynulého divočáka u Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku. Veterináři pak vytyčili na Frýdlantsku uzavřené pásmo II o rozloze téměř 200 km2, ze kterého zatím pocházely i všechny další potvrzené případy. Zasahuje do 28 katastrálních území. Na oblast navazuje uzavřené pásmo I, které zahrnuje 531 km2 a 65 katastrálních území.

Podle ČTK, 4. 5. 2023, red.

 

 

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.