Logo
Vytisknout stránku

Africký mor prasat na východě Německa se dál šíří

Při vyhledávání kadaverů černé zvěře pomocí dronů byla o uplynulém víkendu v severním ohnisku afrického moru prasat na východě Německa objevena na ostrově Küstrin-Kietz v řece Odře asi třicetičlenná tlupa nakažených divočáků. Někteří již byli uhynulí, další ještě žili.

Doporučeno Africký mor prasat na východě Německa se dál šíří Repro rbb24

Ostrov Küstrin-Kietz vystupuje z Odry v místech, kde řeka tvoří státní hranici s Polskem. Oblast leží v okrese Märkisch Oderland v Braniborsku, kde byl 30. září potvrzen AMP u uloveného divočáka. Jde o oblast vzdálenou asi 70 km na sever od oblasti v okresech Spree-Neisse a Oder-Spree, kde vzniklo počátkem září první ohnisko AMP.

Tlupa divočáků na ostrově Küstrin-Kietz byla nalezena v sobotu 10. října při pročesávání oblasti v rámci vyhledávání kadáverů, do něhož bylo zapojeno okolo 300 osob a využity čtyři drony, některé s termokamerami. Celkově bylo v oblasti prozkoumáno území o rozloze asi 45 km2, ato včetně vodních ploch

Nalezeným divočákům na ostrově Küstrin-Kietz byla předložena kukuřice, aby neměli důvod lokalitu opustit. Počítá se s oplocením ostrova, aby se nakažená zvířata nemohla odejít a nákaza se nešířila dál. O ulovení se neuvažuje, aby nedošlo k rozehnání zvěře. Další opatření se připravují.   

K 12. říjnu 2020 byl na východě Německa u hranic s Polskem potvrzen AMP u celkem 65 divočáků, z nichž 63 pochází z jižní oblasti a dva ze severní oblasti (divočáci z ostrova Küstrin-Kietz dosud nebyli započítáni).

 

Podle www.pigprogress.com, 12. 10. 2020 a www.jagderleben.de, 13. 10. 2020, red.

Média

Poslední změna: 14.10.2020 17:14

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.