Velikonoční polévka z mladých kopřiv
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 plné hrsti mladých kopřiv, 3 středně velké brambory, 1 malá šalotka, 2 velké stroužky česneku, lžíce olivového oleje, lžíce másla, mletý bílý pepř, sůl
Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme nadrobno, oloupané brambory na menší kostky. Na rozpuštěném másle a oleji v hrnci osmahneme šalotku, přidáme česnek a brambory a krátce orestujeme. Zalijeme litrem vody, vhodíme důkladně studenou vodou propláchnuté kopřivy, mírně osolíme a opepříme a zakryté poklicí vaříme asi 20 minut do změknutí brambor. Polévku tyčovým mixérem rozmixujeme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s natvrdo vařenými křepelčími vajíčky.
Variace: můžete ji podávat též se zastřeným vejcem, zakysanou smetanou, strouhaným parmezánem, s krutony nebo opraženými plátky slaniny.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes.