Logo
Vytisknout stránku

Vařená jelení plec s rajskou omáčkou

800 g jelení plece bez kosti, 1 menší cibule, kousek mrkve, petržele a celeru, 2 bobkové listy, 3 jalovčinky, 1/2 lžičky celého černého pepře, sůl
na omáčku: 200 g konzervovaných loupaných rajčat, 140 g rajského protlaku, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá cibule, 1 citron, 2 lžíce másla, lžíce olivového oleje, 2 lžíce třtinového cukru, strouhaný perník, 2 bobkové listy, 3 jalovčinky, 3 kuličky nového koření, 1/2 lžičky celého černého pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, špetka skořice, sůl, 1 litr zvěřinového vývaru

Vařená jelení plec s rajskou omáčkou Dalibor Pačes

Odblaněnou, studenou vodou omytou a osušenou zvěřinu ze všech stan osolíme, svážeme do válečku, vložíme do tlakového hrnce, přidáme cibuli ve slupce, kořenovou zeleninu a celé koření, zalijeme 1,5 litrem studené vody a vaříme asi hodinu doměkka. Měkkou zvěřinu uchováme v teple, scezený vývar použijeme na omáčku.
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhanou nahrubo společně s celým kořením a tymiánem orestujeme v kastrolu na rozpáleném másle a oleji téměř doměkka a dozlatova. Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, krátce orestujeme, přidáme konzervovaná rajčata a rajský protlak a též krátce orestujeme. Nakonec přidáme třtinový cukr a za stálého míchání necháme zeleninovou směs zkaramelizovat. Zalijeme zvěřinovým vývarem, prošleháme metličkou, přivedeme k varu a krátce povaříme. Omáčku přes husté síto propasírujeme, podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem, přidáme lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, špetku skořice a dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Podáváme s těstovinami.

Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.