Logo
Vytisknout stránku

Policie: Myslivci byli na loňských honech obezřetní (Klatovský deník)

Západní Čechy
Když myslivci vyrážejí do lesa, jsou obezřetní. Alespoň to vyplývá ze zprávy, kterou koncem uplynulého týdne vydala západočeská policie u příležitosti ukončení lovecké sezony. S jejím závěrem také skončily kontroly zaměřené na dodržování platných předpisů na úseku zbraní a střeliva.
"Policisté kontrolovali držitele zbrojních průkazů, zbraně a doklady ke zbraním. Kontroly byly také zaměřeny na to, zda účastníci honu nejsou pod vlivem alkoholu," uvedla mluvčí západočeských policistů Ilona Týmlová.
Podle jejích slov se policie v uplynulé sezoně zúčastnila více než osmdesáti honů, při kterých zkontrolovala 1367 jejich účastníků. "Muži zákona nezaznamenali žádný přestupek," dodala mluvčí. S myslivostí také úzce souvisí legálně držené zbraně. Policisté na území západních Čech evidují více než devětadvacet tisíc zbrojních průkazů. Tento počet je o více než dvanáct set padesát nižší než v roce 2006.
"Registrovaných zbraní je ale na území obou krajů více než sedmašedesát a půl tisíce. Toto číslo je o více než sto devadesát nižší než v předchozím roce," vypočítala Kohoutová.
Stále více lidí si ale podle statistik pořizuje evropský zbrojní pas. V současné době jej vlastní bezmála šest set střelců, což je skoro o padesátku více než v roce 2006.
Muži zákona se stále musejí potýkat s osobami, které si pořídí zbraň, aniž by na to měly patřičný doklad. Případů nedovoleného ozbrojování dokonce v porovnání s minulostí mírně přibylo.
"Loni jsme řešili jedenatřicet případů nedovoleného ozbrojování, při nichž jsme zajistili třiašedesát zbraní," dodala mluvčí.

JAN SKALA

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.