Logo
Vytisknout stránku

V Beskydech se objevili medvědi (ČT)

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

V Beskydech je opět medvěd a ne jeden. To je verdikt ochránců přírody nad beskydskými pralesy. Právě v těch nejpůvodnějších porostech se totiž medvědům hnědým líbí nejvíce. Turisté se jich ale bát nemusejí, medvěd se od lidí drží spíše dále a pokud ho člověk vyloženě nedráždí, neútočí.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

Šestnáct centimetrů dlouhý modrý slimák modranka karpatská nebo modré borůvky, to je jen zlomek toho, co medvěda do Beskyd táhne. A ochránci přírody jásají, kde je medvěd, tam je i rys a vlk a kde jsou všichni tři, tam je příroda neponičená a původní.

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

K nám ze Slovenska přicházeli vždy takoví mladší medvědi, byli to většinou takový samci, kteří vážili kolem sto kilogramů, v těch určitých obdobích je možno pozorovat i medvědice s medvíďaty.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

Borůvek medvěd spořádá za den i dvacet kilo, proto by mu je návštěvníci přírodních rezervací neměli ujídat, kromě bobulí ale sežere i mrtvé zvíře, čímž zabraňuje šíření nákaz.

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

Výskyt medvěda poznáme jednak podle stop nebo trus, mohou to být i roztrhané ovce. Medvěd je typický obyvatel takových starých smíšených nebo různých takových pralesovitých lesů. Potřebuje je protože je všežravec a právě v těchto lesích nachází takovou nejbohatší potravní nabídku.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

A jak se v medvědím teritoriu chovat? Nijak zvláštně, chodit jen po vyznačených cestách a nejlépe ve skupinách, povídat si nebo prozpěvovat, medvěd totiž po setkání s člověkem netouží, proto se mu včas vyhne. Pokud se mu to nepodaří, zoologové rozhodně nedoporučují prudké pohyby a utkání, spíš je třeba na medvěda klidně mluvit a pomalu se vzdálit.

Stanislav DERLICH, mluvčí ZOO Ostrava

V případě, že by medvěd vyloženě jevil známky příliš velkého zájmu, že by se rychle k člověku přibližoval, tak se doporučuje lehnout si v klidu na zem.

turista

Daleko víc než medvědů se bojíme jako /nesrozumitelné/, že bych vyloženě kvůli tomu nechodil do lesa tak to asi ne.

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

Podle ochránců přírody by se medvědům hnědým líbilo i v Jeseníkách, nedostanou se tam ale přes dálnice a továrny. Martina Tlachová, Česká televize, Beskydy.

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

A zooložku Chráněné krajinné oblasti Beskydy Danu Bartošovou teď máme u telefonu. Paní doktorko, kolik medvědů se podle vás vlastně v Beskydech vyskytuje a jak to vůbec zjišťujete?

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

Dobrý den. V Beskydech žije odhadem kolem pěti medvědů. Dokladem jejich výskytu jsou přímá pozorování zvířat i pobytové znaky jako jsou nálezy stop, trusu, drápanců na stromech, ojediněle i roztrhané ovce a zničené včelíny. Správa CHKO Beskydy eviduje výskyt medvědů od roku 1973 a kupříkladu od roku 2000 shromáždila více než sto padesát údajů o výskytu medvědů. Jak už bylo řečeno, medvědi se vyskytují v nejklidnějších horských lesích, často v lesnických rezervacích, kde využívají i sezónních potravních zdrojů, v současné době právě borůvek. Je třeba znovu zdůraznit, že právě v rezervacích je vstup omezen jen na turistické chodníky a je zde z důvodu ochrany medvědů a tetřevů vyloučen sběr borůvek. Pokud tedy návštěvníci budou tato omezení respektovat, tak sníží se pravděpodobnost střetů s medvědem.

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

V reportáži jsme slyšeli, že kromě medvědů žijí v Beskydech i rysi a vlci. Do jaké míry je to v České republice obvyklé tolik šelem na jednom místě?

Dana BARTOŠOVÁ, zooložka CHKO Beskydy

V oblasti Beskyd se skutečně už několik desítek let trvale vyskytují rysové, vlci i medvědi, je to právě typické pro tuto část Karpat, protože Beskydy jsou okrajovým územím Karpat a velké šelmy se po období vyhubení sem přirozeně vrátili ze slovenských a z polských hor. Tento výskyt nebo trvalý výskyt velkých šelem je skutečně unikátní a díky tomu byly Beskydy také zařazeny do národního seznamu evropský významných lokalit konkrétně jako evropsky významná lokalita velkých šelem.

Drahomíra RAČÁKOVÁ, moderátorka

Paní doktorko, díky za informace.



All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.