Logo
Vytisknout stránku

Řádění kanců: ve hře je odškodnění (Prostějovský týden)

Myslejovice
Jednání o náhradě škod způsobených černou zvěří v okolí Vojenského újezdu Březina se zřejmě posunula o malý krůček kupředu. Jan Coufal, soukromý zemědělec z Kobylniček, žádá odškodnění ve výši sto sedmdesáti tisíc korun po místní honební společnosti. Jen během posledních deseti dnů mu divočáci napáchali škodu na třech hektarech pšenice.
V úterý ve večerních hodinách proběhla schůzka mezi Coufalem a Určicko-myslejovickou honební společností, byl pozván i zástupce Vojenských lesů a statků z Plumlova (VLS), ale nedorazil. "Dostal jsem návrhy na odškodnění, ale nevím, jestli je přijmu," uvedl Jan Coufal s tím, že jde o finanční částku a odpracování hodin při aplikaci přípravku používaném při takzvaném zapáchání.
"Panu Coufalovi jsme dali nabídky, ale jaké, to nechci komentovat," reagoval Vladimír Spurný z honební společnosti. "Také jsme se dohodli na možnosti úpravy hranic honitby," dodal Spurný.
VLS, které se starají o honitbu ve vojenském újezdu, tvrdí, dělají maximum pro to, aby zamezili přemnožení černé zvěře, o čemž svědčí opakované překračování plánu lovu.
"V minulých letech byl na základě výjimky ze zakázaných způsobů lovu udělené orgánem státní správy myslivosti prováděn i odchyt selat do lapacích zařízení," zmínil se ředitel plumlovské pobočky VLS Petr Švadlena. Také řekl, že personál VLS obhospodařuje políčka uvnitř újezdu a stará se o vnadiště, aby prasata nemigrovala za potravou vně hranice újezdu. "Ze strany zemědělských subjektů se jako nejúčinnější opatření jeví výsev atraktivních plodin co nejdále od hranice lesa a rozčlenění velkých ploch polí průseky nebo nižšími plodinami tak, aby byl technicky umožněn lov zvěře," poradil Švadlena.
Černá zvěř působí v okolí vojenského újezdu škody každý rok. A jsou stále vyšší. Divočáci se začali objevovat i tam, kde v předešlých letech nebyli. "Divočáci drobnou zvěř vytlačují pryč," nechal se slyšet místní myslivec Josef Hýbl.


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.