Logo
Vytisknout stránku

Zvěř nám plaší hlavně mladíci na čtyřkolkách (Nymburské listy)

Nymbursko
Myslivci mají starosti. Zvěř jim prý často plaší lidé, kteří chodí venčit své pejsky k lesu. A nově i velmi hluční mladíci na populárních čtyřkolkách.
"Pokud jsou někteří lidé na polní cestě nebo v lese, dostávají snad pocit, že si tu mohou dělat, co je napadne. Velkým nešvarem jsou volně pobíhající psi. Srna například odpočívá v houští a takový pes na ni vlétne. Je pak vystresovaná," řekla odbornice na myslivost Marie Seidlová z odboru životního prostředí v Nymburce.
To se potom negativně projevuje při honech například v hmotnosti zvěře i trofejích.
"Nekalou novinkou je doslova řádění mladíků na čtyřkolkách. To je i na Nymbursku velká móda, mladíci na nich opět a mnohonásobně hlasitěji plaší zvěř. Jezdí i po nevyznačených cestách a v lese nemají vůbec co dělat," řekla Seidlová. Krutě skončila legrace dvou maniaků na čtyřkolce v dubnu letošního roku. Ti najížděli na řepkovém poli u Střihova na Královéměstecku do srn a jednu přitom zabili. Policie tento případ šetří jako pytláctví.
"Je to naprostá nehoráznost. Podle kolejí je navíc jasné, že se tu v těchto místech neproháněli poprvé," okomentoval počínání mladíků Jiří Sobotka, šéf Zemědělské společnosti Sloveč, kam poničené pole patří. V srpnu končí na polích sklizeň obilovin. Zvěř přichází o potravu a klidné spočinutí. Myslivci tedy musí přikrmovat po žních do krmítek. "Již v srpnu platí stará zásada: Poslední snop z pole, první zrno do zásypů," uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Myslivecké spolky pořádají v těchto dnech také zkoušky loveckých psů. "Do přírody vypouštějí odchované bažanty a koroptve a dále kontrolují zdravotní stav volně žijících ptáků a případné úhyny hlásí veterinářům," řekl Šilha.
Myslivci si v srpnových dnech musejí dávat pozor na ranní houbaře, turisty a cyklisty. Ti všichni by se na kraji lesa měli chovat tiše. To je ovšem podle odbornice na myslivost Marie Seidlové spíše zbožné přání.


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.