Logo
Vytisknout stránku

Ptáci vymírají. Je jich nejméně v dějinách (Hradecký deník)

Křivka křídel na obloze, běžný obrázek, stačí jen zvednout hlavu. Podle organizace BirdLife by se to mohlo brzy změnit. A to i v Česku.
Někteří dravci se již dnes v české přírodě objevují výjimečně. V poslední době navíc ubývá také běžných polních ptáků: koroptví, čejek, skřivanů, strnadů nebo vrabců. Populace některých druhů poklesla během několika let až o polovinu.
Podle studie světové ornitologické společnosti BirdLife v uplynulých šestadvaceti letech došlo ve většině evropských zemích k razantnímu snížení populace u 56 sledovaných druhů ptáků.
"Běžné druhy ptactva mizí převážně vlivem zemědělského hospodaření a celkovou změnou životního prostředí," potvrdil výsledky studie Stanislav Bureš ze Zoologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Nástupem monokulturního zemědělství se snížily možnosti pro hnízdění ptáků, ti ale umírají také kvůli používání chemických látek.
Ačkoliv se v 90. letech podmínky pro polní a luční ptactvo zlepšily, jejich populace jsou dlouhodobě narušeny. "Mláďata dnes hůře přežívají. Nejsou v kondici," řekl Václav Zámečník z České společnosti ornitologické.
Ministerstvo zemědělství si problém uvědomuje. "Osmnáct procent zemědělských ploch se upravuje. Vznikají biopásy, kde se vysazují keře a stromy pro hnízdění," uvedlo tiskové oddělení ministerstva. Stát také finančně motivuje i jednotlivé zemědělce. "Nesekají například louky od kraje do středu, ale naopak, aby ptáci měli čas utéct nebo uletět," řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.