Logo
Vytisknout stránku

Myslivci i ekologové dávají krajině původní ráz (Valašský deník)

Kunovice, Babice
Kalinu, ptačí zob i planou trnku vysazovali v těchto dnech meziříčští ochránci přírody na větrných polích mezi obcemi Kunovice a Babice. Kromě těchto keřů ale nechyběly při výsadbě ani vzrostlé stromy. Některé z nich jsou vysoké přes tři metry. Vzniklý remízek by do budoucna měl posloužit dobré věci: jako úkryt pro zvěř v lánech polí, navrátit krajině její původní ráz, ale zároveň bránit vytrvalému větru, aby vysušoval úrodnou půdu. Tedy jakýsi malý větrolam.
"Jedná se o velice větrné místo, proto vlastně remízek vzniknul. Stane se do budoucna útulkem pro zvěř, ale zároveň bude plnit funkci větrolamu a bránit erozi. Kdysi to bylo zcela běžné, až rušení mezí všechno na čas přerušilo," vysvětlil Milan Orálek, jednatel Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. O návrat ke kořenům se snaží také zdejší myslivci z Mysliveckého spolku Podhůří a Obecní úřad Kunovice. Před několika lety se obci podařilo získat dotaci z krajského úřadu.
"Na obecních pozemcích jsme vysázeli remízek se dvěma tisíci smrčků a stovkou jasanů. Snažíme se tak dát do pořádku krajinu, aby lahodila oku i duši. A posloužila zároveň zvěři," doplnil hospodář spolku Miroslav Orel. "Zkulturnění dlouhá léta nevyužitých pozemků je určitě prospěšné," potvrdil starosta Vladimír Gába.
Zatím poslední výsadbu ukončenou v těchto dnech v Kunovicích hradila v rámci projektu Péče o krajinu agentura ochrany přírody ministerstva životního prostředí. Stála včetně nezbytné práce zhruba sto tisíc korun, o dotaci žádali ochránci přírody čtyři roky a nakonec uspěli.
U někdejší silážní jámy směrem k Babicím vysázeli ochránci přírody padesát vzrostlých stromů, a to původních druhů, které na Valašsku sázeli kdysi naši předkové. "Nejvyšší z nichž mají až tři a půl metru, jsou to už prostě macci. Javory, duby, lípy i habry. Kromě toho jsme vysázeli kolem dvou set keřů kaliny, ptačího zobu, šípku a plané trnky," vypočítal Milan Orálek.
Vysázením stromů a keřů ale vše nekončí. "Je strašně sucho, k tomu stále ten vytrvalý vítr. Proto nám obecní hasiči sazenice a stromy zalévají, jinak by zaschly a byl by konec. Je s nimi naštěstí stejně dobrá spolupráce, jako s myslivci a obecním úřadem," konstatoval ochránce přírody. Všechny vzrostlé zasazené stromy navíc podepřeli třemi kůly, jejich kmeny obalili proti okusu zvěří pletivem. Oplocenky udělali samozřejmě také kolem zasazených keřů.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.