Logo
Vytisknout stránku

Mladí ochránci se v zimě postarají o krmelec (Orlický deník)

Když přišel Radek Svatoš, člen Mysliveckého sdružení Řetůvka Lipovec, s nápadem, že by myslivcům mohli pomoci mladí ochránci přírody, nastalo mezi jeho kolegy zděšení. Vztahy mezi těmito skupinami, které by přitom k přírodě měly mít obě velice blízko, jsou často jen o vzájemném "brblání". Proto se Radek Svatoš a Věra Malátková, předsedkyně ČSOP Podorlicko, rozhodli dokázat, že to jde i jinak.
"Snažíme se dělat praktickou ochranu přírody, proto jsme se rozhodli, že myslivcům pomůžeme. Skamarádili jsme se s myslivci z Řetůvky. Úspěšná byla akce, kdy jsme jim pomáhali na jaře vyhánět srnčí z jetele před sekáním," vzpomíná na začátek zajímavé spolupráce Malátková. Svatoš si pochvalovat, že spolupráce měla skutečně efekt, protože v dané lokalitě nebyl posekán ani jeden kus srnčí zvěře.
Na zimu myslivci s ochránci naplánovali další zajímavou aktivitu, dvě skupiny mladých ochránců přírody, Puštíci a Freoni, se budou starat o krmelec. "Nechali jsme jim krmelec mezi Přívratem a Dlouhou Třebovou. Mají připravené jak objemové krmivo, tak jádro i sůl," upřesnil Svatoš. Sdružení, jež má24 členů, se na svém území stará asi o 25 krmelců. A jak se na novou činnost připravují ochránci? "Nyní půjde o dokrmování jednou týdně, až napadne sníh, budou děti chodit po dvojicích nebo trojicích po celé zimní období dvakrát týdně," naznačila Malátková.
"Budu se snažit spolupráci i nadále rozšiřovat, protože chci, aby mladí věděli, že tu nejsme jen od toho, abychom stříleli, ale že se o zvěř opravdu staráme a že střílení je až to poslední, že se střílí jen nemocné nebo staré kusy," uzavřel Radek Svatoš.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.