Logo
Vytisknout stránku

Přihlaste se na vlčí hlídku (Horizont)

Beskydy
Dobrovolníci se mohou zúčastnit intenzivního kurzu se zvláštním názvem Zavýjení, koná se ve spolupráci se Správou CHKO Beskydy od pátku do neděle 28. - 30. listopadu na chatě Celnice v Tichové na Vsetínsku.
Cílem setkání je seznámit nové zájemce s životem velkých šelem, s rozpoznáváním míst jejich výskytu, s metodikou monitoringu a problematikou jejich ochrany. Připraven je program také v terénu, večerní přednášky a debaty s odborníky ze Správy CHKO Beskydy a také ze Slovenska.
"Populace všech velkých šelem je bohužel ohrožována pytláky. Duha a Českomoravská myslivecká jednota proto vypsali odměnu 50 tisíc korun za informaci, jež povede k dopadení pytláka medvěda, rysa nebo vlka," sdělil Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.
Jiným problémem je stále vzrůstající zástavba v migračních koridorech. Nejvíce ohrožený je v současné době průchod na Jablunkovsku, který bude hůře prostupný po nárůstu dopravy pro automobilku Hyundai. Ochránci přírody proto věnují zvýšenou pozornost také monitoringu v této oblasti. "Výskyt šelem je důležitý pro udržení přírodní rovnováhy mezi zvířaty a okolním prostředím, pro lepší kvalitu zvěře a pro potlačení některých chorob. Na tuto skutečnost upozornila souhrnná studie, kterou začátkem roku zveřejnilo Hnutí Duha," uzavřel Miroslav Kutal.
Vlci, rysi a medvědi se do našich hor vracejí jen s obtížemi, přestože místa vhodná pro jejich život stále existují. Hlavní překážou stále zůstává ilegální lov, problémem je i destrukce biotopů a změny v krajině. Rok od roku také přibývá lidí, kteří se ke spolupráci hlásí, takže je možné hlídky posílit. Noví dobrovolníci se mohou přihlásit na úvodní seminář, kde dostávají speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu.
Hnutí Duha Olomouc je jednou z 11 poboček této ekologické organizace, která působí v celé České republice i na mezinárodní úrovni.
Vlci se do Beskyd začali vracet na počátku devadesátých let minulého století. Stalo se tak po osmdesáti letech, jelikož poslední vlk v tomto pohoří byl prokazatelně zastřelen 5. března 1914 na pomezí Hrčavy a Bukovce.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.