Logo
Vytisknout stránku

Čeští vědci stopují v Africe gorily (zpravy.iDNES.cz)

Tým českých přírodovědců se vydal do Kamerunu stopovat vzácné gorily nigerijské. Po krátké aklimatizaci skupina s nevládní kamerunskou organizací ERuDeF mapovala hranice území, kde by v budoucnu mohl vzniknout národní park. Gorily nigerijské jsou kriticky ohrožené, vědci o nich přitom ví jen málo. Ve volné přírodě se je ještě nepovedlo vyfotit či natočit.

Do Kamerunu se vydala doktorandka z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity Pavla Vymyslická a zoolog, dokumentarista a fotograf Tomáš Jůnek. V březnu se k nim přidá ještě bývalý ošetřovatel goril v pražské zoo Marek Ždánský.

Tým se v Africe zdrží půl roku. Za tu dobu chce prozkoumat populaci goril nigerijských, které jsou kriticky ohrožené. Projekt Diehli Initiative má za cíl stopovat jejich populaci a přispět k založení národního parku, který by ochránil území, na němž gorily žijí.

Oblast v Kamerunu není totiž dosud řádně prozkoumaná. Tamní ekosystémy jsou přitom výjimečné, mísí se zde živočichové ze západní a střední Afriky, spousta z nich je endemických, tedy nežijí nikde jinde na světě. Mezi ně patří právě gorila nigerijská, která se řadí mezi 25 nejohroženějších druhů primátů. Lesy na hranicích Kamerunu a Nigérie obývá asi 250 zvířat.     Stopování kriticky ohrožených goril a šimpanzů.

"Po týdenní aklimatizaci na úpatí Kamerunské hory v městě Buea a sestavení pracovního plánu pro následující tři měsíce jsme zamířili do vnitrozemí - oblasti pohoří Lebialem. Navrhovaná rezervace dostala jméno po jednom z nejvyšších vrcholů Tofala Hill Wildlife Sanctuary.

Její hranice jsou vytyčeny již dva roky, teprve nyní se ale podařilo zorganizovat expedici, při níž jsme ve dvou týmech obešli celé hranice," popsal z místa Tomáš Jůnek.   Ohrožená zvířata nejedí, ale chrání

Vědci spolu s pracovníky ministerstva lesnictví zkontrolovali rozlohu farem, které s lesy sousedí. "Lov a zakládání plantáží v lese je zde běžnou praxí, místní králové fonové jsou však podle osobních jednání překvapivě příznivě nakloněni ochraně těch zvířat, která jsou dnes tak vzácná, že se na seznamu bushmeatu  (masa z pralesních zvířat - pozn. redakce)  objevují zcela výjimečně," dodává Jůnek.

Pro nigerijské gorily, šimpanze i vzácné druhy ptáků to znamená, že budou chráněni nejen zákonem, ale i fakticky domorodci.

Před týdnem začal tým pátrat po populacích šimpanzů a goril v oblasti pralesů zvaných Fossimondi. "V extrémně náročných podmínkách strmých svahů hor dosahujících 2 tisíce metrů hledáme veškeré známky přítomnosti lidoopů, jako jsou hnízda, zbytky potravy, polámané větve, stopy, trus, srst," popisuje práci Jůnek.

Až budou mít v prosinci jasno, kde se zvířata nejpravděpodobněji vyskytují, začnou skupiny monitorovat pomocí fotopastí a přímého stopování.

"Zatím nejčerstvější nalezené stopy byly staré zhruba týden. Včera jsme ale obdrželi zprávu, že v banánovníkové plantáži jen pár kilometrů na sever od nás objevili dobrovolníci pouhý den staré gorilí hnízdo. Jsme blízko," uzavřel Jůnek.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.