Logo
Vytisknout stránku

Proti psům dingo jejich zbraněmi (Haló noviny)

Je známo, že šelmy, mezi něž patří i psi dingo, si ohraničují svá teritoria vlastní močí. A toho chtějí využít australští vědci v boji proti hladovým dingům, kteří pustoší stáda dobytka.
Úkolem výzkumníků je teď napodobit chemické složení moči psů dingo. Vědci doufají, že tuto přírodní "závoru" bude možné použít na farmách, v zahradách na kraji měst a všude tam, kde by se lidé s divokými psy mohli střetnout. Nashromáždili proto vzorky moči různě starých psů a fen dingo držených v zajetí a na základě chemického rozboru zjišťují, jak jsou v moči jednotlivé chemické složky zastoupeny. Na zvířatech potom zpětně testují, jak na zjištěné hodnoty reagují. "Doufám, že půjde o nefatální nástroj k tomu, jak psi dingo zvládat," říká Alan Robley z výzkumného institutu při australském ministerstvu životního prostředí.
Podobný výzkum, ale s močí divoce žijících psů v Africe, se uskutečňuje v Botswaně. Psi dingo jsou v některých částech Austrálie chráněni. Na mnoha místech se ale zkřížili s divokými psy, útočí na ovce a dobytek, a jsou proto zabíjeni. Má se za to, že útoky psů na dobytek v zemi ročně způsobí škody za 64 milionů australských dolarů (více než 1,1 miliardy korun). Tak uvidíme, jestli se podaří vědcům psi dingo přečůrat.


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.