Logo
Vytisknout stránku

Plzeň podpoří odstřel přemnožených divočáků, schválila tzv. zástřelné za prase (ČTK)

Plzeň podpoří odstřel přemnožených divočáků na území plzeňských honiteb, radní schválili takzvané zástřelné za prase. Nový dotační program města má motivovat myslivce k odstřelů divokých prasat na územích, jež navazují na zastavěnou část Plzně a patří do působnosti obce s rozšířenou působností. Včera to schválila rada města, řekl ČTK náměstek primátora Aleš Tolar (STAN).

„Dotace mají pomoci snížit počet divočáků, kteří pronikají do zastavěného území a páchají škody na městských i soukromých pozemcích. Pro letošní rok je připraveno 300 000 korun,“ uvedl. Město může částku zvýšit.

„Takzvané zástřelné za prase jsme stanovili na 3000 korun za kus a pravidla nastavili tak, abychom myslivce motivovali k intenzivnějšímu odlovu přemnožené černé zvěře,“ uvedl Tolar. Město dá peníze jen tehdy, když příslušné myslivecké sdružení odloví v lovecké sezoně alespoň o 15 procent divočáků více než v té předchozí. Sezona začala loni 1. listopadu a skončí letos 31. října. „Odměnu tedy myslivci dostanou pouze za počty kusů, o něž svou loveckou bilanci z předchozí sezony navýší,“ řekl.

Počet ulovených zvířat je stanoven v evidenci myslivosti, kterou je povinen vést uživatel honitby a také orgán ochrany myslivosti, a to na centrálních statistických výkazech ministerstva zemědělství.

„Divoká prasata páchají v Plzni nemalé škody,“ řekla mluvčí radnice Eva Barborková. Nejčastěji se objevují v Bolevci, Borském parku, na Bílé Hoře, Doubravce, Roudné, Valše, Sylvánu, v okolí Chlumu, Mikulky nebo Fakultní nemocnice Lochotín. Využívají toho, co jim lidé nabízí. „Skládky kolem zahrádkářských kolonií, rodinných domků a obytné zástavby, vyházené ovoce, ořechy, posekanou trávu. To vše divočáky láká. V neudržovaných a zarostlých zahradách, v porostech keřů pak mají ještě příležitost se ukrýt,“ dodala Barborková.

Loni bylo podle mluvčí v plzeňských honitbách uloveno 264 prasat.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.