Přihlásit

Entomolog Slezského zemského muzea Roháček objevil vyhynulou čeleď mouchy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Entomolog Slezského zemského muzea v Opavě Jindřich Roháček objevil a popsal vyhynulou čeleď dvoukřídlého hmyzu - mouchy. Objevil ji ve 40 milionu let starém kusu jantaru. Na studii, která vyšla v odborných publikacích, pracoval s kolegy z Německa a Španělska. ČTK to dnes řekl mluvčí muzea David Váhala. Podobný úspěch si vědec připsal i předloni.

"Objev nové čeledi hmyzu patří vždy k celosvětově významným událostem přírodovědeckého výzkumu a to i v případě, že jde o čeleď vymřelou. V rámci studií fosilních uzavřenin dvoukřídlého hmyzu v třetihorním baltském jantaru se nedávno podařilo Jindřichu Roháčkovi objevit takovéto nové čeledi hned dvě," řekl Váhala.

Letos vyšla o nálezu studie publikovaná ve spoluautorství s německým badatelem Jörgem Hammelem a Viktorem Baranovem působícím ve Španělsku s popisem nové čeledi nazvané Christelenkidae Roháček.

"Zástupce této skupiny našli vědci ve třetihorním baltském jantaru starém okolo 40 milionů let. Jde o zkamenělou pryskyřici produkovanou stromy v takzvaném baltském jantarovém pralese. Zkoumané kousky jantaru pocházejí vesměs z jantarového lomu Jantarnyj na Sambijském poloostrově v ruské Kaliningradské oblasti," řekl Váhala.

Ze stejné oblasti pochází i kousek podobně starého jantaru, který Roháček zkoumal u v roce 2021. I v něm našel do té doby nepopsanou čeleď dvoukřídlého hmyzu. "Čeleď Clusiomitidae Roháček & Hoffeins je patrně příbuzná s čeledí různatkovití, jejíž zástupci se vyskytují i v současné době. V České republice je známo 11 druhů této skupiny," doplnil mluvčí.

Výzkum těchto dříve neznámých skupin dvoukřídlého hmyzu přispěl k poznání biodiverzity hmyzu v třetihorním baltském jantarovém pralese. "Podle současných poznatků se ukazuje, že druhová pestrost fauny dvoukřídlých byla v tomto ekosystému velice vysoká, patrně větší než je v celé současné Evropě," podotkl Váhala. Výzkumu fosilních zástupců hmyzu se Roháček věnuje od roku 1994. V devíti odborných publikacích dosud popsal dvě čeledi, jednu podčeleď, čtyři rody a 24 vymřelých druhů.

Zdroj: ČTK, Opava, 30. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.