Logo
Vytisknout stránku

Je třeba chránit biotopy pod dráty vysokého napětí, žádají odborníci (ČTK)

Iniciativa Příroda pod dráty chce vyvolat debatu u kulatého stolu o údržbě ploch pod vedením vysokého napětí. V otevřeném dopise k tomu vyzývají zástupce správ národních parků, ministerstva životního prostředí, majitelů lesů i energetických společností. Podle iniciativy jsou plochy pod elektrickým vedením specifickými stanovišti, která mají zásadní vliv na udržení rozmanitost krajiny. ČTK o tom dnes informovala zástupkyně iniciativy Martina Skohoutilová.

Plochy pod dráty vysokého napětí, které se nevyužívají k zemědělskému ani lesnickému hospodaření, tvoří liniové koridory. Jsou domovem řady ohrožených druhů rostlin, motýlů, samotářských včel a vos, brouků, ještěrek či ptáků, navíc umožňují migraci mnoha druhů rostlin i živočichů a propojení metapopulací. "Pod elektrovody je cenná především poměrně jemná mozaika raných stadií existence lesa, tedy kombinace ploch holé půdy, kvetoucích bylin, trav a obrážejících dřevin, kterou vytvořilo časté opakované vyřezávání," uvedla iniciativa v otevřeném dopise.

Metody údržby ploch pod elektrovody se podle iniciativy v posledních letech mění, energetické společnosti využívají k přírodě nešetrné technologie, například frézování dřevin. "To je metoda, která nadrtí nejen dřeviny, ale i všechno živé, co se dostane mezi nože půdní frézy. Vzniká tak kaše ze směsi půdy, rostlin, rozdrceného hmyzu, rozsekaných ještěrek, slepýšů, ježků, plchů či ptačích mláďat," uvedli. Vzniklá směs je velmi bohatá na živiny, což podporuje růst kopřiv, ostružin, bodláků a mnohých invazních druhů rostlin a dřevin. Důsledkem toho převládají v pásech rostliny náročnější na živiny a snižuje se rozmanitost krajiny.

Další novou metodou udržování pásů pod elektrickým vedením je i vysazování keřů. Podle iniciativy tím energetické společnosti ohrožují rozmanitost přírody, často navíc vysazují nepůvodní invazivní druhy křovin.

Bezlesí je podle iniciativy jeden z nejohroženějších biotopů na světě a je potřeba zahájit kroky k jeho obnově a ochraně. Iniciativu Příroda pod dráty podpořila řada odborníků a vědeckých společností, cílem debaty je podle iniciativy vytvoření jednotné metodiky, která ochrání jedinečná bezlesá stanoviště pod elektrickým vedením.

Zdroj: ČTK, Praha, 23. 5. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.