Logo
Vytisknout stránku

Střet se zvěří hrozí v kraji každé čtyři kilometry. Nejhorší je úsek na Zlínsku (Kroměřížský deník )

Policisté ve Zlínském kraji řešili za poslední rok 543 střetů se zvěří.


S trochou nadsázky řečeno, ani v uplynulém půlroce se zvířata nenaučila pravidla silničního provozu. Mezi říjnem 2022 a letošním březnem zaevidovali policisté ve Zlínském kraji 543 střetů se zvěří, což je srovnatelný počet s předchozím rokem. Případů bylo jen o něco méně. Nejrizikovější je silnice mezi Fryštákem a Lukovem. Vyplývá to z takzvaného SRNA indexu, který pravidelně vydává Generali Česká pojišťovna spolu s Centrem dopravního výzkum. V některých okresech se podle zjištění centra (CDV) podílejí havárie tohoto typu na celkovém počtu nehod motorových vozidel i hodnotou škody z více než 50 procent. A nevyhýbají se ani Zlínskému kraji. „V tomto ohledu patří mezi celorepublikově nejhorší okres Zlín s 60 procenty,“ přibližuje fenomén Michal Bíl, odborník z CDV. Na Kroměřížsku pak tato hodnota činí 58 procent, na Uherskohradišťsku 54 procent. Srážky se zvěří se odehrávají prakticky vždy mimo obce a města.

NEJHORŠÍ ÚSEK JE U FRYŠTÁKU

Škoda na zdraví, životě a majetku způsobená těmito nehodami je podle SRNA indexu ve Zlínském kraji nejvyšší v Česku – v přepočtu činí 9 287 korun na kilometr. V porovnání s ostatními je ve Zlínském kraji četnost srážek se zvěří nadprůměrná. Ve Zlínském kraji došlo průměrně k jedné srážce každých 3,9 kilometrů, zatímco průměr Česka (bez údajů z krajů, kde policie srážky se zvěří neeviduje standardizovaným způsobem, pozn. red.) se srážka odehraje každého 6,3 kilometru. Jednoznačně nejrizikovějším úsekem v kraji je nově silnice 489 mezi Fryštákem a obcí Lukov.
Na části silnice dlouhé 3,5 kilometru došlo k 17 srážkám vozidel se zvěří. Výrazně rizikový na této silnici je zejména úsek o délce 348 metrů, kde se odehrálo hned 12 střetů se zvěří o celkové škodě 655 100 korun. V sousedním Olomouckém kraji eviduje policie v uplynulém půlroce ještě více srážek se zvěří než ve Zlínském kraji.

Co dělat po střetu se zvířetem

1. Zapněte výstražná světla, a pokud to dovolí situace, ihned postavte na silnici varovný trojúhelník. Řádné označení místa dopravní nehody považují dopravní policisté z pohledu bezpečnosti za naprostý základ.

2. Došlo-li ke zranění posádky, volejte záchrannou službu na lince 155. Jakmile to půjde, kontaktujte Policii ČR na lince 158. Ta vyrozumí správce příslušné honitby, který přijede a o zvěř se postará.

3. Kontaktujte asistenční linku pojišťovny. Případně využijte Linku pomoci řidičům – 1224. Informaci o telefonních číslech najdete na tzv. zelené kartě. Když tomu nebude nic bránit, následky srážky pro pojišťovnu vyfoťte nebo pořiďte video. Pojišťovna zařídí rovněž odtah nepojízdného vozidla.

4. Zraněnou zvěř ze silnice sami neodklízejte, protože může způsobit zranění pro změnu ona vám. 5. V žádném případě není možné si sraženou zvěř ponechat! Právo manipulace mají myslivci. Ponechání si zvířete by z pohledu zákona mohlo být hodnoceno jako pytláctví.

Zdroj: Kroměřížský deník, 18. 5. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.