Logo
Vytisknout stránku

Má Česko dalšího zastřeleného vlka? To potvrdí až pitva (Rychnovský deník)

Uhynulý vlk nalezený nedaleko obce Šonov na Náchodsku byl možná zastřelen.

Náchodsko – Nález mrtvého vlka zaměstnává od tohoto týdne nejen ochránce přírody, ale i kriminalisty. Ti čekají na pitvu zvířete jehož tělo bylo nalezeno v katastru obce Šonov na Náchodsku.
Během jednoho roku tak ochránci přírody nahlásili již dva případy podezřelého úmrtí tohoto v Čechách chráněného zvířete.
„Mohu jen potvrdit, že jsme skutečně vyjížděli k uhynulému vlkovi.
Zatím však nechci spekulovat o způsobu jeho smrti. I proto jsme kontaktovali kriminalisty a tělo vlka odeslali na expertízu,“ informovala vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko Hana Heinzelová. Zda se budou nakonec kriminalisté tímto skutkem zabývat, určí tedy až nařízená pitva. „Do té doby nechci předjímat, zda byl či nebyl zastřelen,“ doplnila Heinzelová. Kdy však budou výsledky pitvy, neuměla předjímat.
Zdrženlivá byla zatím i Policie ČR. „Teprve pitva, respektive expertíza ukáže, zda se činem budeme, či nebudeme zabývat,“ uvedla mluvčí královéhradecké krajské policie Lucie Konečná. Ta se také vrátila k podobnému případu z loňského března, kdy byl nalezen mrtvý vlk v katastru obce Heřmánkovice na Broumovsku. Tento vlk měl v těle kovové částice, které mohly naznačovat, že byl vlk zastřelen. „Protože provedeným šetřením nebylo zjištěno, že skutek spáchala určitá osoba, na základě čehož by bylo možné zahájit trestní stíhání, byl skutek odložen.
Pominu-li však tyto skutečnosti, bude trestní řízení opět zahájeno,“ doplnila mluvčí.
Jelikož vlk patří mezi zákonem chráněné druhy, je jeho úmyslné usmrcení trestným činem, kde pachateli hrozí až tříletý trest. Před čtyřmi lety v dubnu byl nelegálně zastřelen vlk u Konětop na Mělnicku. „Jedná se o první doposud zdokumentovaný případ nelegálního zabíjení vlků v ČR,“ uvedla tehdy mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Zdroj: Rychnovský deník, 9. 5. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.