Logo
Vytisknout stránku

Koroptvím se daří díky energetikům i myslivcům z okolí Počerad (Homér)

Do krajiny v okolí Elektrárny Počerady se už před rokem díky spolupráci energetiků ze skupiny Sev.en a mysliveckému salružení Polerady vrátily koroptve. Dříve běžný pták z polí a luk, dnes ohrohžený druh, na který hned tak v polích nenarazíte. Přesně po roce vypustili myslivci do vol né přírody v okolí Elektrárny Počerady dalších patnáct párů koroptve polní.

„V loňském roce jsme ve stepné lokalitě vypustili pětadvacet párů koroptví a tato populace se velmi dobře začlenila mezi stávající ptáky, které bude dlouhodobě žijí. Počty koroptví neohrožují ani sokoli, hnízdící na komíně počeradské elektrárny, ale ani jiní dravci, které sa v okolí vyskytují,“ vysvětlil Josef Janota. předseda mysliveckého sdružení Polerady.
Keroptev polní patří ke kriticky ohroženým, původním živočišným druhům. „Vypuštěním loňských padesáti a letošních třiceti koroptví v okolí počeradské elektrárny se snažíme podpořit původní populaci ptáků, kteří zde žijí a oživit jejich genofond, aby nedocházelo k degeneraci tohoto

druhu,“ doplnil předseda. Do přírody v okolí Elektrárny Počerady přibyly díky spolupráci skupiny Sev.en a mysliveckého sdružení také další druhy drobné zvěře. Už v předchozích třech letech se do polí v okolí Polerad a Volevčic vrátili bažanti, následně byli do volné přírody vypuštěni divocí králíci. Koroptve byly poslední fází dlouhodobého projektu, který se měl v loňském roce uzavřít. Po dohodě mezi ochránci přírody, myslivci, obcemi i Elektrárnou Počerady ze skupiny Sev.en, která projekt finančně podpořila, se ale rozhodli pokračovat.

Zdroj: Homér, 24. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.