Logo
Vytisknout stránku

Evropským stromem roku je dub Fabrykant z polské Lodže (ČTK)

Majestátní dub Fabrykant z polského města Lodž zvítězil s velkým náskokem v anketě o Evropský strom roku, jejíž výsledky dnes večer vyhlásila česká Nadace Partnerství v bruselském sídle Evropského parlamentu. Také další dvě příčky obsadily na základě internetového hlasování stromy z východní části Evropy – slovenský Dračí dub z Lozorna u Bratislavy a jabloň ze severoukrajinského města Krolevec. Česko v soutěži zastupovala hrušeň hnilička, které hlasy podporovatelů stačily k jedenáctému místu mezi 16 finalisty.

Dub stojící v parku třetího největšího polského města je vysoký 22 metrů a jeho stáří se odhaduje na 160 až 200 let. Lidé na něm obdivují dlouhé a mohutné větve, z nichž jedna má tvar písmena S a je více než 20 metrů dlouhá. Pro letošní vítězný strom hlasovalo přes 45.000 lidí z celkových 177.000, kteří se do ankety zapojili. Fabrykant navázal na loňské vítězství jiného polského dubu Dunin, který je jedním z nejznámějších stromů v Bělověžském pralese.

"Klíčem k úspěchu polského stromu byla účinná a intenzivní kampaň na sociálních sítích, do které se zapojili influenceři," soudí koordinátorka soutěže Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství.

Dračí dub z Lozorna podpořilo přes 18.000 hlasujících, kteří přispěli k největšímu úspěchu slovenského zástupce v historii ankety. Ukrajinská jabloň ze stromové kolonie, která přežila dvě světové války a nyní je svědkem ruské invaze, oslovila přes 14.000 lidí. Ukrajina letos v soutěži nahradila Rusko.

Tři sta let stará česká hrušeň rostoucí poblíž Drásova u Příbrami jen 25 metrů od okraje bývalé uranové šachty zaujala necelých sedm tisíc hlasujících. Hledání jejího nástupce v roli českého stromu roku, který automaticky postoupí do evropského kola, začne 1. dubna.

"Anketa nejen poukazuje na významnou roli stromů v ekosystému naší planety. Je to projekt, který propojuje komunity lidí napříč celou Evropou," prohlásil český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který je jedním z patronů projektu.

Soutěž Evropský strom roku letos uspořádala česká nadace podvanácté. Celkem se soutěže zúčastnilo více než 1100 stromů a hlasovaly přes tři miliony lidí. Jediným dosavadním českým vítězem se v roce 2020 stala Chudobínská borovice z Vysočiny.

Zdroj: ČTK, Brusel, 21. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.