Logo
Vytisknout stránku

Zrzavé modelky si rády pospí, zjistil ašský fotograf (Mladá fronta DNES)

Řadu let už dokumentuje Pavel Černý přírodu Ašska. Nejvíc ho uhranuly lišky.

AŠ Už roky zachycuje amatérský fotograf Pavel Černý z Aše volně žijící zvířata v jejich přirozeném domově. Jakmile za sebou zavře dveře domova, má oči na stopkách a prst na spoušti. Zvěčňuje všechny zástupce fauny, nejraději má ale lišky. Rezavé krásky se mu daří zachytit v pozicích, jaké jsou vlastní zkušeným modelkám. Teď v předjaří míří nejčastěji do okolí lesů, na louky a pole, kam se jeho oblíbenkyně vydávají na lov myší.
„Březen je dobou, kdy lišky mají obrovskou spotřebu energie. Často se krmí a hodně loví, hlavně myši. Říká se, že myškují. To je takový zvláštní způsob lovu, kdy liška vyskočí do výšky a padne do myší díry čumákem. Často tak loví i na sněhu. A s velkým úspěchem, protože dokáže přesně určit, kde vyhlédnutá kořist právě je,“ popisuje Pavel Černý, který už ví, že v lednu či únoru, kdy se lišky páří, takzvaně kaňkují, je zbytečné chodit do lesa za rozbřesku.

Když lišky myškují

Lišky si rády přispí a obstarat snídani se vydávají až kolem desáté dopoledne, nebo dokonce až kolem oběda. Když se ale dřív rozednívá a nebo svítí slunce, v pelechu je nic neudrží a za potravou se vydávají hned ráno.
„Právě z myškování bývají krásné fotky. Vypadá to, jako když dělá stojku,“ směje se Černý a ukazuje řadu fotek, na nichž skutečně liška stojící na hlavě vypadá, že cvičí gymnastiku nebo jógu.
„Jsou chytré a jsou to skuteční predátoři. Taková srnka je taky pěkná, ale časem si zvykne, že se kolem motá člověk. Ale liška, to je jiná. Tam jednou uděláte chybu a je konec. Už se stěhují. Lišky mi prostě tak nějak přilnuly k srdci. A to jejich myškování, to se často nad fotkou i zasměju. Zjistil jsem, že nejčastěji skáčou ze severu na jih. To mají při lovu nejvyšší úspěšnost,“ vysvětluje důvod, proč dává krasavicím s rezavým kožíškem přednost před ostatními zvířaty.
Do lesa chodí pokaždé, když má volnou chvilku. A za každého počasí. Nevadí mu sníh ani déšť. Dokumentuje nejen faunu, ale i flóru. Povedlo se mu tak získat řadu raritních snímků.
Například potkal a zdokumentoval lišku, která si v tlamě nesla kapra. Nebo vyfotil zvíře, které se zbavovalo zimní srsti tak, že každá polovina jeho těla vypadala úplně jinak. „Byl to zvláštní pohled. Jako by ty dvě půlky k sobě ani nepatřily,“ zamyslí se a dodává, že na svých toulkách přírodou fotí v podstatě všechno.

Fotí pro radost

„Lišky, srnky, motýly, ptáky s ptáčaty, výlovy rybníků. Fotím proto, že to mám rád a chci být lepší než myslivec, který zvíře chytne do optiky na nějakých dvě stě metrů, a když ví, že je to odstřelový kus, tak ho prostě skolí. Teprve pak se jde podívat. Kdežto já musím ke zvířeti co nejblíž, aby fotka byla co nejkvalitnější,“ popisuje Černý a dodává, že ne vždy se to povede. Úspěch ale za to stojí.
„Největší odměnou pro mne je, když po dlouhém čekání zvíře přijde, dovolí mi udělat pár snímků a pak se v tichosti vzdálit. Úplně nejlepší je, když se nerušeně pase nebo loví dál. Těžko se to vysvětluje, ale je to taková úžasná harmonie, co v té chvíli cítím. Někdy ale člověk ten okamžik zkazí a kouzlo je najednou pryč. A které roční období mám při fotografování nejraději? Nevím. V přírodě má každá doba něco do sebe. Teď už se těším na jaro, kdy příroda ožívá a člověk při toulkách přírodou může zahlédnout spoustu mláďat a třeba i malá liščata,“ dodává Pavel Černý.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 16. 3. 2023

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.