Logo
Vytisknout stránku

Sokolí samice snesla na komíně teplárny v Mladé Boleslavi tři vejce (ČTK)

Do budky na dvousetmetrovém komíně teplárny společnosti Ško-Energo v Mladé Boleslavi se po dvou letech vrátil pár ohroženého sokola stěhovavého. Na začátku března v ní samice vyvedla tři vejce. Letos šlo o první vejce v Česku na místech, která monitoruje společnost Alka Wildlife. Sokolí budku nechala společnost Ško-Energo na komín instalovat v roce 2013, první sokoli v ní zahnízdili v roce 2015. Budka ve výšce zhruba 168 metrů je druhou nejvýše položenou na českých průmyslových komínech. Dosud v ní sokoli odchovali 21 mláďat, řekla ČTK Martina Vulcová z externí komunikace Ško-Energo.

Teplárenský komín se poslední dva roky opravoval, budka proto byla podle Vulcové přemístěna na nižší komín lakovny v areálu automobilky. "Tam sokoli odchovali ještě dalších sedm mláďat. V naší budce se tak narodilo celkem 28 malých sokolů. Budku na lakovně jsme pak ponechali, a pokud se zadaří, mohli by být sokolí páry v areálu Škoda Auto dva. Ještě ale nevíme, zda druhý pár na lakovně zahnízdil," řekla Vulcová.

Podle ornitologa Václava Berana, který sokoly kroužkuje a čistí jejich budky, začíná hnízdění na stavbách obvykle v březnu. "Snášení vajec se postupně posouvá víc do zimy, mladoboleslavská vejce z 2. března jsou první v Česku a vůbec jedna z nejčasnějších," řekl Beran. Mláďata by měl sokol vyvést za 30 až 32 týdnů. "Když už se sokol někde zahnízdí, má k místu pevnou vazbu, mladoboleslavský teplárenský komín je pro pár díky výšce velmi atraktivní, takže po opravě a navrácení budky byl okamžitě zpět," doplnil Beran.

Budky pro zahnízdění vzácného sokola stěhovavého instalují ornitologové na komíny elektráren a tepláren po celém Česku. Společnost Alka Wildlife, která se ochranou ohroženého ptáka zabývá, mapuje jejich hnízdění na objektech na svém webu. Loni na nich zaznamenali 36 párů, z toho 34 hnízdilo.

Lidé budou moci mladoboleslavská sokolí mláďata sledovat s pomocí on-line kamery, společnost aktuálně pracuje na jejím zprovoznění.

Zdroj: ČTK, Mladá Boleslav, 14. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.