Logo
Vytisknout stránku

Bývalý ředitel zemědělského fondu Šebestyán povede společnost Agro Měřín (ČTK)

Do vedení společnosti Agro Měřín nastupuje bývalý ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martin Šebestyán. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě. Do skupiny patří 25 firem, které zaměstnávají 1300 lidí. Věnuje se hlavně zemědělství a potravinářství, hospodaří zhruba na 23 000 hektarech.

Šebestyán do funkce generálního ředitele nastoupí 17. března. V čele SZIF skončil loni na konci srpna po vzájemné dohodě s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Agro Měřín na pozici generálního ředitele vypsalo interní výběrové řízení, ve kterém zvítězil.

Zakladatel společnosti Gabriel Večeřa uvedl, že Šebestyán má velké zkušenosti jako manažer, vhled do problematiky zemědělství a zná dobře podpůrné programy a projekty orientované na environmentální trendy. Večera se postupně stahuje z vedení společnosti, stále ale zůstává členem statutárních orgánů a bude se podílet na určování strategie firem celé skupiny. Firmu postupně předává své dceři Lucii Večeřové.

Šebestyán uvedl, že se bude orientovat na produkci kvalitních českých zemědělských produktů a maximalizovat jejich zpracování v podnicích Agro Měřín. "To totiž přináší zároveň pracovní místa a rozvoj do regionů, kde působíme, a v konečném důsledku také peníze z daní pro stát," uvedl. Firma působí převážně na Vysočině a v Jihomoravském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Šebestyán uvedl, že nabídku práce pro skupiny přijal mimo jiné proto, že firma dbá na rovnováhu rostlinné a živočišné výroby, a tím i na koloběh živin v přírodě.

Skupina podle konsolidované výroční zprávy za rok 2021 měla čistý obrat 3,86 miliardy Kč a a zisk 294 milionů Kč. Patří do ní například výrobce mléčných produktů Lacrum Velké Meziříčí nebo společnost Pomona Těšetice zaměřující se na pěstování ovoce a zeleniny.

Zdroj: ČTK, Praha, 13. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.