Logo
Vytisknout stránku

Lesy města Písek spravují 8 tisíc hektarů lesů. Mají i svou střelnici, teď budují oboru (Sokolovský deník)

Významné jubileum slaví letos Lesy města Písku. Tato společnost patřící výhradně městu začala psát svou novodobou historii před třiceti lety.
Jak uvedl ředitel společnosti Václav Zámečník, nejdříve byli příspěvkovou organizací. „Společností jsme se stali až o několik let později,“ poukázal na organizační stránku věci.
Od roku 1993 uplynuly už tři desítky let. Za tu dobu se výrazně změnila hlavně rozloha obhospodařovaného lesa. „V tom roce tisíc devět set devadesát tři jsme spravovali šest a půl tisíce hektarů, od té doby už se pořád jen zvětšujeme a zvětšujeme.


Největší přírůstek nastal v roce dva tisíce, kdy se město rozhodlo vykoupit pozemky na bývalém cvičišti Oldřichov, které postupně zalesňujeme,“ uvedl Václav Zámečník. Obracejí se na ně i okolní obce, města nebo soukromníci s tím, aby se starali také o jejich lesy, v současné době tak spravují Lesy města Písku téměř osm tisíc hektarů lesa. A proměnila se i technika. Lesníci už dávno nepracují pouze s motorovými pilami. „Jsou tu harvestory, auta, počítačové programy, různí pomocníci, kteří tu práci zrychlují a usnadňují,“ komentoval technické zázemí společnosti.

VODA, LOUKA A VZDĚLÁVÁNÍ

Co se oproti tomu nezměnilo, je počet techniků, kteří se o lesy starají. V počátcích u Lesů města Písku pracovalo 11 lesníků, dva technici a dvě účetní. K dnešnímu dni je to téměř stejné. „Většinou máme jednoho adjunkta, který nám tu vypomáhá. Ten po získání zkušeností buď odchází pracovat jinam, nebo, když některý z našich kolegů odchází do důchodu, zůstává u nás a my za něj máme proškolenou náhradu, o níž víme, že to zvládne,“ řekl ředitel a jednatel píseckých lesů.
Jejich nejběžnější činností je hospodářská činnost v lese. Dále pak péče o lesní školky nebo vodu v krajině. „Snažíme se každý rok opravit jeden až dva rybníky nebo nějaký zbudovat,“ přiblížil Václav Zámečník další činnost společnosti s tím, že zemědělsky obhospodařují 16 hektarů luk. Hojně navštěvované je rovněž vzdělávací centrum. „Začali jsme budovat oboru o rozloze jednapadesát hektarů, která by měla mít význam nejen pro myslivost, ale i veřejnost.
Bude tu pozorovatelna, parkoviště. Doufám, že už zde příští rok přivítáme první návštěvníky,“ řekl ředitel Václav Zámečník.

NA PROCHÁZKU I ZA SPORTEM

Současně s tím doplnil, že čím dál více přibývá na významu i rekreační funkce lesa. „Písek má čtyři sta hektarů takzvaných příměstských lesů, kde je spousta naučných, sportovních, vzdělávacích stezek a odpočinkových míst, aby se zde cítili lidé příjemně a dokázali zde načerpat energii,“ uvedl. Ti sportovněji založení mohou v píseckých lesích využít 126 kilometrů zpevněných lesních cest. Lesy města Písek provozují také střelnici. „Tu neustále rozšiřujeme, vylepšujeme. Naše snaha je zbudovat poměrně slušně vybavenou střelnici, kde je možné pořádat i závody evropského charakteru,“ nastínil Václav Zámečník plány.

LES DOKÁŽE TAKÉ PŘEKVAPIT

Během svého působení ve společnosti zažil i několik kalamit. „Většinou jsou větrné nebo sněhové. Ty přichází téměř každý rok nebo ob rok. Kůrovcová kalamita, která nás postihla v roce dva tisíce devatenáct až dvacet jedna, měla však nebývalé rozměry. Zasáhla až dvacet procent rozlohy píseckých lesů. Podobná tu byla naposledy před osmdesáti lety,“ poukázal na dnešní problémy. „Pořád pracujeme s přírodou, když už si myslíme, že máme vše připravené, hotové, dokáže nás překvapit,“ dodal.
Jak myslí, že budou lesy vypadat za další desítky let? „Pro mě je lesnictví konzervativní obor. Nemůžeme dělat ukvapené závěry, když je jeden dva roky něco jinak.
Pořád se dívám do historie, jak lesy fungovaly před námi a tak si myslím, že by měly fungovat dál. Mít v lesích směs dřevin, která odpovídá danému stanovišti a odolá extrémům, to si myslím, že je budoucnost, a děláme pro to maximum,“ řekl na závěr.

Zdroj: Sokolovský deník, 13. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.