Logo
Vytisknout stránku

Na Vysočině bylo loni majitelům odebráno kvůli špatné péči 17 psů (ČTK)

Na Vysočině bylo loni majitelům kvůli špatné péči odebráno 17 psů. U dvou zanedbávaných koní v Jihlavě sice krajská veterinární správa navrhla zákaz chovu a umístění do náhradní péče, ale chovatelka ještě před projednáním těchto návrhů koně prodala a chov ukončila. Inspektoři teď prověřují chov asi se 130 psy v Útěchovicích na Pelhřimovsku. K této kauze zatím Státní veterinární správa (SVS) neposkytla bližší informace s odkazem na to, že kontrola ještě neskončila.

„Případ je kvůli velkému počtu psů velmi náročný a kontrola stále běží, je tedy předčasné činit konečné závěry. Uzavření případu odhadujeme na několik týdnů,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček koncem minulého týdne.

Podle údajů, které ČTK poskytla krajská veterinární správa (KVS), jí v posledních letech přibyly podněty od veřejnosti, které se týkají možných pochybení v chovech zvířat. Vloni jich přijala a prověřila přes 130, podobně jako o rok dříve. Někdy ale inspektorům zvýšený zájem lidí práci spíš ztěžuje, pokud jsou jednotlivé kauzy zveličované na sociálních sítích. V části případů jde o vyřizování sousedských sporů, uvedl Jan Bořil, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat KVS.

Z loňských 132 podnětů od veřejnosti zjistili inspektoři porušení legislativy ve 46 případech, šlo o porušení zákona na ochranu zvířat, veterinárního nebo plemenářského zákona.

Například v Moravských Budějovicích na Třebíčsku si lidé opakovaně stěžovali, že mladého německého boxera nechává chovatel v zahrádkářské kolonii a dostatečně se o něj nestará. Pes byl umístěný do náhradní péče. Majitel nejdřív usiloval o jeho vrácení, pak se psa vzdal.

Na základě kontrol na úseku welfare (péče o pohodu zvířat) byla v roce 2022 podle údajů krajské veterinární srpávy podaná tři trestní oznámení. Týkala se týrání skotu na Velkomeziříčsku, opuštění poraněného psa na Pelhřimovsku a neposkytnutí veterinární péče telatům na Třebíčsku.

Oddělení péče o pohodu zvířat má pět inspektorů. Provádějí kontroly v chovech hospodářských zvířat, útulcích, obchodech se zvířaty, kontrolují i jejich přepravu. Ročně také odebírají stovky vzorků kvůli zjišťování nepovoleného množství zbytkových látek, aby se ke spotřebitelům nedostaly zdravotně závadné potraviny živočišného původu.

V součtu loni Krajská veterinární správa pro Kraj Vysočina projednala 253 přestupků, které se týkaly porušení legislativy v oblasti veterinárně hygienického dozoru, welfare, zdraví zvířat a kontrol na hospodářství, udělila pokuty za 1,67 milionu korun. O rok dřív řešila veterinární správa v tomto kraji 268 přestupků.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.