Logo
Vytisknout stránku

Zoo Hodonín přichází o největší lákadlo, končí s chovem smetanově bílých lvů (ČTK)

Zoo Hodonín přichází o největší návštěvnické lákadlo, končí s chovem vzácných smetanově bílých lvů jihoafrických. Z chovného páru zbyl jen jedenáctiletý samec, který zamíří do zoo v Bratislavě. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí zahrady Ivo Cencinger.

Samec loni v srpnu přišel o samici, která trpěla kardiomyopatií a přidaly se u ní další vážné komplikace. Na svět spolu přivedli šest mláďat, dvě v roce 2018 a čtyři v roce 2020. Lvíčata později putovala do zoo v Litvě a Venezuele.

„Nyní dvousetkilový lev bude v pátek 10. března po společném jednání převezen do Zoo Bratislava, kde časem opět vytvoří chovný pár. Nyní tam na něj čeká starší samice,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že po nezbytné úpravě ubikace a výběhu se návštěvníci hodonínské zoo mohou těšit na mladý pár lvů berberských.

Hodonínská zoo tak s chovem lvů jihoafrických končí. Podpoří naopak chov v přírodě největších vyhynulých afrických šelem, lvů berberských, a to v rámci Evropského záchovného programu. Samice přicestuje ze Zoo Plzeň a samec z německé Zoo Neuwied.

Lvy jihoafrické smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013. Samice v minulosti několikrát zabřezla, v prvních dvou případech se ale mláďata narodila mrtvá. Teprve třetí odchov byl úspěšný, na sklonku roku 2018 se páru narodily dvě samičky. O dva roky později přibyla lví čtyřčata, tři samci a jedna samice.

Oba rodiče i jejich potomci se pyšnili neobvyklou smetanově bílou barvou. Důvodem je takzvaný leucizmus, což je porucha pigmentace, která způsobuje světlou barvu kůže i srsti. U jihoafrických lvů se leucizmus vyskytuje vzácně a ve volné přírodě zcela výjimečně. V zoologických zahradách je jeho výskyt častější.

Zoo Hodonín chová lvy prakticky od počátku existence zařízení. Nejdříve chovala lvy pustinné, ke kterým v roce 2008 přibyli lvi berberští. Těch se tam vystřídalo několik. Místo po lvech berberských v novém šelminci následně zaujal právě pár lvů jihoafrických.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.