Logo
Vytisknout stránku

Zoo Chleby dokončuje dva nové pavilony, pro zebry a prasata savanová (ČTK)

V zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku dokončují stavbu pavilonů pro zebry a pavilonů pro prasata savanová. Otevřít by se mohly na přelomu jara a léta. Společně se stavbou palačinkárny vyjdou nové budovy zhruba na 12 milionů korun, řekl ČTK ředitel zahrady René Franěk.

"Dokončovací práce jsou časově náročnější, než jsme předpokládali, ale věřím, že na konci jara budeme slavnostně otevírat," řekl Franěk. Budoucí pavilon zeber, ve kterém začali dělníci pokládat obklady v interiérech, má připomínat republiku Mali. Nad pavilonem prasat bude dětské hřiště s tematickými a edukativními prvky, součástí bude i vyhlídková lávka nad výběhem prasat a tobogán, který povede k velké trampolíně.

Náročné bude podle Fraňka sehnat zvířata. "Pro zoologické zahrady je čím dál složitější shánět chovná zvířata, snazší je získat samce," řekl Franěk. Zoo Chleby je členem Euroasijské regionální asociace zoo a akvárií. Díky členství mají zahrady lepší možnosti při výměnách a chovu zvířat.

Chlebská zoo do budoucna plánuje také stavbu pavilonu pro žirafy. "Rozpočet je ale kolem 40 až 50 milionů korun, což pouze ze vstupného nepokryjeme," řekl Franěk. Zahrada by podle něj měla být rozdělena na několik částí, kde budou zvířata zastupující hlavní biotopy. "Bude členěna na biotop voda, les nebo hory," doplnil.

Zoologická zahrada v Chlebech na Nymbursku, která se veřejnosti otevřela v červnu 1997, patří k menším zařízením svého druhu v Česku, postupně se ale rozrůstá. Její zakladatel a ředitel Franěk zahradu vybudoval ze své sbírky exotického ptactva, postupně přibyla další zvířata. Aktuálně je jich v zahradě zhruba 150 druhů. Před deseti lety vznikla nová část s dalšími zvířaty a dětským hřištěm. Největší dosavadní investicí je pavilon lvů otevřený v roce 2020.

Podle agentury Czech Tourism patří zahrada k deseti nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Středočeském kraji, v roce 2021 do ní zavítalo přes 92.000 lidí. Loňská návštěvnost podle Fraňka překonala 100 000 lidí.

Zdroj: ČTK, Chleby (Nymbursko), 7. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.