Logo
Vytisknout stránku

Selata divokých prasat v Holedné v Brně potřebují klid, upozorňují správci obory (ČTK)

Selata divokých prasat, která v uplynulých dnech přivedly na svět bachyně v brněnské oboře Holedná, jsou vítanou atrakcí návštěvníků obory. I když se bachyně s novorozenými selaty většinou zdržují v přístřešcích, v teplém počasí lze mláďata spatřit i volně v ohradě. Správci obory ale upozorňují na to, že řada lidí nerespektuje nařízení a porušuje zákazy i přes výstražné tabule na plotě. Část selat kvůli tomu uhynula.

V oboře platí celoročně zákaz krmení divočáků, a to jak dospělých, tak selat. V době, kdy jsou mláďata malá, je navíc třeba dopřát jim klid a chovat se tiše. Někteří návštěvníci to ale nedodržují. "Minulý týden se stalo, že jedna z bachyní vrhla selata poblíž plotu místo v přístřešku. V takovém případě s nimi zůstává na místě a tím spíš je třeba jim dopřát klid. Bohužel někteří návštěvníci to nedodržovali, děti dokonce do ležících selat šťouchaly klackem. Všechna selata z tohoto vrhu uhynula," uvedla mluvčí Lesů města Brna Monika Neshybová.

První selata se v oboře letos narodila na konci února. Ač se většinou selata rodí v březnu a dubnu, některé starší bachyně je mohou mít i dříve, což byl právě tento případ. Návštěvníky mezi selaty, která už nyní běhají po oboře, zaujalo bílé s černými tečkami.

"Jedná se o genetickou anomálii, která je spíše velkou vzácností. Může se jednat o předka o více než jednu generaci, nebo se může jednat o albinismus. Rozhodně se nejedná o cílenou degeneraci černé zvěře. V přírodě jsou nejvíce ohroženi na životě, jelikož jsou snadnou kořistí pro predátory. Nyní je to velké zpestření pro dětské i dospělé návštěvníky obory," uvedla lesní správa na svém facebookovém profilu.

Základem chovu v Holedné je pět bachyní, které pocházejí z Hradce Králové, a místní kanec Karel. Aby se chov geneticky obměňoval, odrostlá selata si správci lesů v republice vyměňují.

Zdroj: ČTK, Brno, 5. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.