Logo
Vytisknout stránku

V Pavlově budou ochránci hledat hnízda chráněných ptáků, aby je neohrozila těžba (ČTK)

V okolí Pavlova na Havlíčkobrodsku budou ornitologové s pomocí dobrovolníků o nadcházejícím víkendu dohledávat hnízda lesních dravců a sov, aby je neohrozila těžba dřeva. Od konce února začíná hnízdit několik druhů, jako první orli mořští, následují je výři velcí, sýci rousní a jestřábi lesní. Vyrušování jim škodí. ČTK to dnes sdělila Petra Hulvová ze Stanice Pavlov, která se stará o zraněná nebo oslabená zvířata.

"Již v únoru vyráží do terénu řada ornitologů s cílem dohledávat hnízda těchto chráněných druhů. Jen tak je totiž možné zajistit, aby v okolí hnízda těžební práce ustaly," uvedla Hulvová. Doplnila, že ochrana hnízd a jejich okolí se s majiteli lesa domlouvá jen na dobu hnízdění.

"Křikem při procházce hnízdění orlů, jestřábů ani výrů neohrozíte. Největším rizikem jsou otřesy při těžbě v lese nebo přímo pokácení hnízdního stromu a pak také bohužel stále se rozšiřující motokros," uvedl ornitolog Ivo Hertl.

V okolí Pavlova pomohou s dohledáváním hnízd dvě desítky dobrovolníků. "Určitě budou houkat výři, puštíci, kalousi, kulíšci, možná i už i sýci rousní, uvidíme," řekla Hulvová. Strom s hnízdem ochránci vyfotí a zaznamenají jeho souřadnice pomocí GPS. Akce se koná ve spolupráci s pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině. Pobočku mohou také kontaktovat lidé, kteří o hnízdění výše zmíněných dravců a sov ví.

Postup při dohledávání hnízd se u jednotlivých druhů ptáků liší. U orlů mořských se kontrola provádí dalekohledem na velkou vzdálenost. "V našem kraji jde zhruba o 20 hnízd," uvedl Hertl. Když chtějí ornitologové dohledat hnízda jestřábů, musejí vyjít před svítáním. Do lesů také v tomto období umisťují záznamníky. Z nahrávek se dá podle Hulvové vyhodnotit, jak jsou dané lokality obsazené.

Hnízdní stromy se chrání i kvůli jiným ptačím druhům. V Jihlavě - Heleníně teď bylo kvůli datlu černému odložené kácení starého buku v lesoparku. Pracovníci města strom ohradili. "Plotem chceme zajistit bezpečnost lidí před případným pádem suchých větví," uvedla Žaneta Manová, vedoucí oddělení služeb v životním prostředí. Až skončí hnízdní období, zřejmě v květnu, pracovníci kvůli bezpečnosti lidí sníží korunu stromu. Skátí ho na podzim, až skončí vegetační období.

Zdroj: ČTK, Pavlov (Havlíčkobrodsko), 3. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.