Logo
Vytisknout stránku

MZe chce na očkování prasat do roku 2027 poskytnout dvě miliardy korun (ČTK)

Ministerstvo zemědělství plánuje poskytnou chovatelům prasat dvě miliardy korun na očkování proti infekčním nemocem. Dnes to spolu s dalšími nařízeními schválila vláda. Všechny podpory se týkají současného dotačního období Společné zemědělské politiky EU od letošního roku do roku 2027. Vláda také schválila podporu pro hospodaření v oblastech s těžkými přírodními podmínkami ve výši zhruba 21 miliard Kč.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) dotace na vakcinaci prasat sníží používání antimikrobik v chovech. "Zlepšíme tak zdraví zvířat a získáme kvalitnější potraviny," uvedl.

Dotace na hospodaření v oblastech s přírodními znevýhodněními je určená pro zemědělce například v horských regionech, na svažitých pozemcích a na pozemcích s nižší bonitou půdy. Příspěvek získávají na dodatečné náklady a ušlé příjmy kvůli přírodním omezením. Nově musí žadatelé o dotaci splnit podmínky pro získání statusu aktivního zemědělce.

Vláda dnes také schválila nařízení, které stanoví podmínky pro zemědělce v oblastech Natura 2000. Podle ministerstva se většinou jedná o cenné oblasti s mnoha druhy zvířat a rostlin. Zemědělci získávají dotace kvůli omezením spojeným s ochranou přírody, zejména jde o omezení hnojení. Na období do roku 2027 je vyčleněno 117 milionů Kč.

Kabinet schválil také nařízení, které upravuje podmínky pro zalesňování zemědělské půdy. Podpora má kompenzovat podnikům náklady například na péči o les a ušlé příjmy v důsledku ukončení zemědělské výroby na zalesněném pozemku. Na dotaci je určeno 100 milionů Kč.

Zdroj: ČTK, Praha, 1. 3. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.