Logo
Vytisknout stránku

Myslivci na Vysočině měli umlátit dvě srnky. Policie zjišťuje, co se stalo (zdarsky.denik.cz)

Chataři v okolí Okrouhlíku u Čížova na Jihlavsku měli být svědky toho, jak dva myslivci o tomto víkendu údajně k smrti umlátili dvě srnky. Ty se měly zatoulat do takzvané oplocenky s výsadbou nových stromků. Lesní zvěř tento nový lesní porost ve značné míře okusuje, což přináší lesním hospodářům značné ztráty.

"To, co udělali, je hnus. Do oplocenky měly vniknout tři srnky. Jedné se podařilo utéct a dvě tam zůstaly uvězněné. Proto přijel hajný s jeho synem, aby je vyhnali. Bohužel se jim to nepodařilo, tak vzali tyč, kterou tam našli, a tyto dvě srnky ubili k smrti. Po zásahu místních obyvatel oba utekli,“ popsal Deníku muž, který si vzhledem k tomu, že se případem zabývá policie, nepřál zveřejnit jméno. Redakce totožnost svědka zná.
„Mohu potvrdit, že jsme takové oznámení přijali a v současné době případ prověřujeme,“ potvrdila Deníku jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podle informací Deníku policie záležitost prověřuje pro podezření z trestného činu pytláctví a týrání zvířete. Svědci z řad chatařů se vyjádřili, že slyšeli zvířata kvičet, a když se šli na místo podívat, našli je mrtvá. Událost se navíc stala v době, kdy je srnčí zvěř hájená a nesmí se střílet.
„Jedna z chatařek mne na událost upozornila, ale zatím neznám podrobnosti, co se stalo. Byl jsem na dovolené,“ vyjádřil se starosta Čížova Přemysl Moravec. Ten Deníku řekl, že se o lesní hospodářství v jejich působnosti stará Milan Beneš z Bukové u Třeště. Jeho telefon byl během dne nedostupný.

Co přesně se v lese stalo, tak není jasné. Podle Deníkem oslovených myslivců nelze vyloučit i to, že se zmatená zvěř mohla o pletivo vážně poranit, a myslivci nezbylo nic jiného než jeho trápení ukončit.
Za trestný čin týrání hrozí až šest let vězení v případě, že má pachatel na svědomí více zvířat než jedno. U pytláctví je až pětiletá sazba za smrt zvířete v době hájení.

Zdroj: Žďárský deník, 28. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.