Logo
Vytisknout stránku

Hladík jednal se třemi starosty o návrhu NP Křivoklátsko, chce mluvit se všemi (ČTK)

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se chce sejít se všemi starosty obcí na území chystaného Národního parku Křivoklátsko. Možné úpravy návrhu podle něj posoudí odborníci. Hladík se dnes sešel se třemi starosty z 19 obcí, kterých se návrh NP dotkne. Konkrétně šlo o představitele Chyňavy, Nižboru a Roztok. Podle něj je třeba dostat více informací k místním obyvatelům. "Vnímám tady velkou otevřenost ty věci řešit," řekl Hladík novinářům. Starostka Nižboru Kateřina Zusková ČTK řekla, že obec je nadále proti vyhlášení parku, avšak její vedení nevidí důvod, proč se neúčastnit setkání a nedozvědět se o záměru co nejvíce.

Ministerstvo chce podle náměstka dál se starosty komunikovat a zabývat se některými podněty, třeba ohledně věcných připomínek, jako jsou třeba posun hranice kvůli soukromému vlastnictví nebo vedení kanalizace či vodovodu. Na dnešní schůzce přibyly i další náměty. "Dokonce jsme se s některými starosty domlouvali už na konkrétních cestních sítích, které upravíme, nově by se vyznačily, nebo dokonce některé cyklotrasy," řekl Hladík

Starostka Nižboru o dnešní schůzce řekla, že problém a blok v jednání vznikl zpočátku, kdy se vyhlášení národního parku dostalo do programového prohlášení vlády, aniž by o tom někdo mluvil s obcemi. S náměstkem řešila například vedení hranice národního parku, která je nyní navrhovaná přes přístupovou cestu do jedné z částí obce, lidé by tedy chodili domů přes národní park. "Chtěli bychom posunout hranici," doplnila Zusková.

Starosta Roztok Tomáš Vostatek na dotaz ČTK uvedl, že podle něj nespočívá ochrana přírody pouze v přísném střežení a nevidí ani jako jednoznačnou výhodu ekonomický a turistický rozvoj regionu, které by národní park mohl přinést. Jednání by podle něj měla být vedena pomaleji. "Nechci, aby bylo něco zbytečně uspěcháno," uvedl starosta.

Režim vstupu do lesů se podle Hladíka nezmění. Změní se režim těžby a také lovu zvěře, které má řídit správa národního parku. Připravovaný Národní park má zabírat 116 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Tvořit má centrální část současné CHKO.

Zdroj: ČTK, Rakovnicko, 27. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.