Logo
Vytisknout stránku

Jihočeský kraj změní okolí Vávrovských rybníků u Českých Budějovic (ČTK)

Jihočeský kraj změní okolí Vávrovských rybníků u Českých Budějovic. Projekt s náklady 175 milionů korun počítá například s vytvořením mokřadů nebo tůní. V tiskové zprávě o tom informoval David Hocke z kanceláře jihočeského hejtmana.

"Bude to celkem pět let tvrdé, ale krásné práce. Čekají nás obnovy rybníků, zakládání nových mokřadů a tůní i vybudování návštěvnické infrastruktury v oblasti Vávrovských rybníků. Věřím, že v roce 2027 bude dokončeno další překrásné místo, kam si najdou cestu nejen lidé z Českých Budějovic, ale z celé naší republiky i Evropy,“ řekl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř (KDU-ČSL).

Kraj předpokládá, že využije evropské dotace z operačního programu životní prostředí.

Vávrovské rybníky jsou na území bývalého vojenského cvičiště. "Je v současnosti zarostlé náletovými dřevinami, je zde několik černých skládek a opakovaně se tu řeší problémy s bezdomovci, kteří tady táboří. S tím je spojena řada navazujících problémů, nehledě na množství odpadků. Je to ostuda, kterou si toto místo určitě nezaslouží," řekl Talíř.

Vávrovské rybníky jsou součástí Vrbenských rybníků, které získaly status evropsky významné lokality. Zároveň jde o ptačí oblast, která patří do soustavy NATURA 2000. Jihočeský kraj už v minulosti za 109 milionů korun revitalizoval rybníky Domin a Bažina, které také patří do soustavy Vrbenských rybníků. Dále v oblasti loni otevřel novou pozorovací věž.

Zdroj: ČTK, České Budějovice, 23. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.