Logo
Vytisknout stránku

Změna zákona má usnadnit lov zvěře (Mladá fronta DNES)

Ministerstvo zemědělství představilo hlavní změny, které chce udělat v mysliveckém zákoně. Nejvíce kontroverzní věci, jako je změna minimální výměry honiteb nebo povolení lovu bobrů, vyder či vlků, však do ní zatím nezakomponovalo. Nejspíš se o nich rozhodne až na plénu Poslanecké sněmovny. Změny předloží zákonodárci.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka by měl být úřad odvážnější a v souladu s programovým prohlášením vlády by se měla posílit práva vlastníků pozemků. „Řada věcí v tom navrženém zákoně směřuje určitě ke zlepšení, ale chybí snížení výměry honiteb vlastních i společenstevních a zároveň i povolení možnosti odlovů pro vlastníky pozemků nad 20 hektarů,“ podotkl předseda. I zemědělci by museli mít zbrojní průkaz a lovecký lístek, aby se mohli chopit pušek. Podle něj by nešlo o revoluci v myslivosti, ale její doplnění.
Myšlenky na zmenšování honiteb či na ozbrojené zemědělce však naprosto odmítá předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota. V sousedních státech, jako je Rakousko a Německo, je podle něj sice menší výměra honiteb než českých 500 hektarů, ale to kvůli historickým lovům drobné zvěře. Pokud by pak mohli vlastníci lovit na své půdě, došlo by podle něj k absolutnímu vytržení pozemků ze systému mysliveckého
Foto: Shutterstock hospodaření.
„Zmenšení honiteb nikdy nevedlo ke snížení škod. Každý chce honitbu k tomu, aby tam něco choval, nikoliv aby tam střílel,“ doplnil Janota.
Škody způsobené zvěří dosahují miliard korun, zejména kvůli okusu mladých listnatých porostů, další problémy pak působí přemnožení divočáci vyrýváním porostů, ale i likvidací drobných živočichů. Nově by měl být v každé honitbě vytvořen plán lovu na základě reálných škod, kontrola jeho dodržování pak bude také skrze mobilní aplikaci. Pokud myslivci nedodrží plán lovu, bude jim hrozit dvousettisícová pokuta.
Myslivecká evidence zastřelených zvířat by měla být v digitalizované podobě, už by se nemělo pracovat s „normovanými“ stavy zvířat. Vyryté porosty pak budou muset zemědělci zaevidovat do 60 dnů od škody, případně nahlásit do sedmi dní před sklizní, evidovat je pak budou zápisem do systému i s myslivci, v jejichž honitbě se daná škoda stala. Pokud se myslivci ke zhodnocení škod nepřipojí, bude se podle ministerského šéfa sekce lesního hospodářství Patrika Mlynáře počítat s tím, že s výší škod souhlasí.
Na druhou stranu se bude stát snažit co nejvíc rozvolnit možnosti lovu, povolí jednodušší používání termovize při lovu nebo lov při sklízení plodin, což se nyní smělo dělat pouze za schváleného mimořádného veterinárního opatření.
Jednu z kontroverzních věcí ale ministerstvo přesto do návrhu dalo, a to povolení lovu zvěře lukem a šípy, nikoliv pouze puškami, jak je tomu doposud. Kuše a samostříly by zůstaly zakázané i nadále. Lovci, pokud novela zákona projde, budou muset mít zkoušky, na kterých dokážou, že se zvládnou trefit do cíle. Luky budou muset mít certifikaci, šípy evidenci. Tuto změnu dlouhodobě prosazuje část myslivců, mohla by vést k větší popularizaci myslivosti. Podle Janoty by se mohly luky používat například na krajích měst, kde hluk z pušek vadí. Luky by se používaly na menší vzdálenosti, většinou do třiceti metrů. Dosud je tento druh lovu nelegální, považuje se za týrání zvířat.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 17. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.