Logo
Vytisknout stránku

Vlk Bubla je v pořádku, uklidňují vědci (Mladá fronta DNES)

Zraněný vlk, který byl po několika náročných operacích v lednu vypuštěn v Krušných horách na svobodu, je v pořádku. Potvrdili to vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vlk byl nalezen v září v silničním příkopu poblíž obce Bublava a podle ní mu pak lidé na sítích začali říkat Bubla.

„Data z telemetrického obojku prozradila, že zvíře po vypuštění vykazovalo typické známky chování vrcholového predátora, který se pohybuje na rozlehlém území v řádech stovek kilometrů čtverečních. Bohužel minulý týden zařízení přestalo fungovat, řekl MF DNES zoolog Martin Duľa z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně. Rozhodnutí o vypuštění vlka do volné přírody podle něj bylo správné. „Při dalším sledování budeme využívat monitoring pobytových znaků v kombinaci s fotopastmi nebo genetiku,“ vysvětlil zoolog. Vlk podle něj nebude nosit nefunkční obojek navždy, neboť ten je konstruován tak, že se časem z krku zvířete uvolní.

Od vesnic dále
Dosud nasbíraná data dokládají, že vlk většinu času trávil v lesích nebo na loukách. K vesnicím se nepřibližoval. Devět dnů po vypuštění fotopast Hnutí DUHA nejdřív natočila Bublu a následně i celou jeho původní smečku. Vědci doufají, že se do ní mladý vlk nakonec zařadí.

„Byl vypuštěn po zralé úvaze v období před začátkem vlčí říje, byl plně přezuben, nejedná se tedy o štěně neschopné samostatné existence v přírodě. Pokud by se nespojil se smečkou, neznamená to ohrožení života, ale bude pro něj náročnější lovit větší kořist. I tak ale pro něj není lepší řešení než dát mu šanci přežít ve volnosti,“ konstatuje Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
Bublovi nahrává, že se oteplilo. Odtávající sníh mu totiž odhalí další zdroje potravy v podobě uhynulé zvěře. „Pro svou aklimatizaci potřebuje především klid. Návrat do přírody je vždy dlouhodobý proces s nejistým výsledkem, obzvláště u vlků jako společensky žijícího druhu,“ vysvětluje koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Podobně se vyjadřují lidé ze záchranné stanice Drosera v Bublavě: „Naběhal po Krušných horách desítky kilometrů. Přežil drsné počasí. Díky všem, kteří mu touhu po svobodném životě pomohli naplnit!“

Zdroj: Mladá fronta DNES, 17. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.