Logo
Vytisknout stránku

Srnčata před smrtí při senoseči zachrání dron s termovizí (Prachatický deník)

Moderním technologiím se nevyhýbají ani myslivci. S dobou jdou i ti z Lažišť. Zakládají si totiž na tom, že zvěř v jejich honitbách také chrání a náležitě o ni pečují. Právě proto si Myslivecký spolek Stráž Lažiště před několika týdny pořídil dron s termovizí. „Je to pro nás obrovská pomoc,“ říká předseda spolku Pavel Friedberger s tím, že „létající pomocník“ vyšel na přibližně sto tisíc korun.

Profesionální dron s termokamerou pomůže myslivcům najít srnčata těsně před tím, než do vysoké trávy vyrazí žací technika.
„Zachraňujeme už několik let srnčata procházením luk. Jsme domluvení se zemědělci, že nám dají vědět den dva předem, než jdou kosit, abychom stihli zvěř z vysoké trávy vynosit,“ popisuje budoucí hospodář mysliveckého spolku František Hodina a dodává, že spolek provozuje právo myslivosti v honitbě o rozloze asi 1800 hektarů a větší část tvoří trvalé travní porosty. Každý rok lažišťští myslivci zachrání kolem třiceti srnčat.
Na nápad zjišťovat, kde se zvěř nachází pomocí dronu s termovizí, přišli náhodou. Jeden ze členů spolku Jakub Polenský je studentem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a zabývá se tématem škod zvěře a na zvěři. Už to bude pět let, co přivezl do Lažišť dron a s kolegy myslivci zkusili, jak je reálné najít srnčata ve vysoké trávě s jeho pomocí.
„Ovládal ho Jakub a navigoval nás, kde je zvěř s přesností na několik desítek centimetrů,“ vysvětluje František Hodina.

Zdroj: Prachatiský deník, 15. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.