Logo
Vytisknout stránku

Indická vláda vyzvala lidi, aby svatého Valentýna oslavili objímáním krav (ČTK)

Namísto oslav romantické lásky doporučila indická vláda lidem, aby svátek svatého Valentýna pojali jako den objímání krav a podpořili tak hinduistické hodnoty. Informovala o tom agentura AP s odkazem na středeční prohlášení indické vládní rady pro ochranu zvířat. Objímání krav, které jsou v hinduismu považované za posvátná zvířata, podle vlády přinese emoční bohatství a kolektivní štěstí.

Vzkaz lidem objímat 14. února místo svých partnerů krávy označili někteří za absurdní. "Je to šílené. Popírá to logiku," řekl agentuře AP politický analytik Nilandžan Mukhopadhjaj.

Od počátku 90. let, kdy Indie zahájila proces ekonomické liberalizace, začalo mnoho lidí slavit Valentýna jako jakýkoliv jiný indický svátek. Obzvlášť mladá generace den tráví v parcích a restauracích a na večírcích nehledě na jejich náboženské vyznání. Mnozí hinduisté ale tvrdí, že tento západní svátek jde proti tradičním indickým hodnotám.

V posledních letech na den svatého Valentýna radikální skupiny hinduistů napadaly v Indii obchody a pálily tam valentýnská přáníčka a dárky, rovněž vyháněly páry držící se za ruce z restaurací a parků. Podle radikálních organizací jako Šiv Sena a Badžrang svátek podporuje promiskuitu.

Nacionalistická hinduistická vláda současného premiéra Naréndry Módího se snaží podporovat hinduistické hodnoty na úkor sekulárního státu. Téměř 80 procent z 1,4 miliardy obyvatel Indie se hlásí k hinduismu, muslimové tvoří asi 14 procent obyvatel a křesťané, sikhové a džinisté šest procent.

Zdroj: ČTK, Dillí, 10. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.