Logo
Vytisknout stránku

Lánská lesní správa dá půl milionu za film od Balákovy známé (ČTK)

Lesní správa Lány dá půl milionu korun za vzdělávací film od firmy, kterou vede známá bývalého ředitele správy Miloše Baláka. Zakázku na vytvoření filmu pro svou lesní pedagogiku zadala firmě Road Movies takzvanou uzavřenou výzvou, takže ve věstníku výběrových řízení nebyla zveřejněna. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Podle něj smlouvu podepsal nový šéf správy Pavel Rus. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

Zakázka je podle uzavřené smlouvy na "vyhotovení vzdělávacích filmů pro lesní pedagogiku Lesní správy Lány" a film má natočit Beatriz Šajmovičová, která původně začala pracovat na hraném celovečerním filmu o lánské lesní správě. Tento snímek měl stát zhruba dva miliony korun a autorka ho měla natočit podle knihy o Lánech, kterou s Balákem křtil prezident Miloš Zeman, uvedl server. Dodal, že poté, co o tom informovala média, ze zakázky sešlo.

Vítěze zakázky na vzdělávací film podle Ruse vybrala komise. Kolik tvůrců správa oslovila, ale neuvedl. Prý si to nepamatuje. Podle něj je chystaný film určen pro nové muzeum lesní správy, který by mohly navštěvovat například školy.

Server uvedl, že manželovi Šajmovičové, který je spolumajitelem Road Movies, zaplatil Rusův předchůdce Balák loni v létě z veřejných peněz 45.000 korun za "námět a synopsi celovečerního hraného dokumentu podle literárních předloh". Těmi měla být podle serveru hlavně zmíněná kniha o Lánech. Projekt hraného snímku Rus odmítl, celovečerní film podle něj správa nepotřebuje.

Rus v čele lánské lesní správy nahradil Baláka, který rezignoval loni v říjnu s platností ke konci roku 2022, počátkem letošního roku. Balák byl pravomocně odsouzen kvůli ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře ke třem letům vězení. Prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal. Další soud Baláka nepravomocně odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870.000 korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Věcí se bude zabývat Krajský soud v Praze.

Podle dřívějších informací webu Balák loni získal na odměnách rekordních 410.000 korun. Za devítileté působení v Lánské oboře tak vydělal i s odměnami zhruba 10,8 milionu korun hrubého, byl tak podle serveru odměňován lépe než poslanci či soudci. Deník N koncem ledna napsal, že Balák zůstal v lánské lesní správě jako referent. Nový ředitel Rus to zdůvodnil tím, že potřebuje, aby mu Balák několik měsíců předával agendu.

Zdroj: ČTK, Praha, 10. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.