Logo
Vytisknout stránku

Kraj dá za pět let 52 milionů na boj proti sinicím na přehradě v Brně (ČTK)

Jihomoravský kraj dá v následujících pěti letech 52 milionů korun na boj proti sinicím na Brněnské přehradě. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí kraje Alena Knotková. Na projektu spolupracují také Povodí Moravy a město Brno, které rovněž poskytne peníze. Letos je v plánu výměna pěti aeračních neboli provdušňovacích věží za věže destratifikační, tedy míchací. Cílem je udržet vodu v přehradě kvalitní. Lidé v létě využívají přehradu k rekreaci.

Na přehradě je nyní 20 věží. Pět z nich je aeračních a 15 promíchávacích. "Nahrazeno bude pět aeračních věží destratifikačními a jedna věž přibude. Promíchávání vodního sloupce se ukazuje jako efektivnější opatření, které zabraňuje vrstvení teplot vody, a tím snižuje předpoklad výskytu sinic," uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle něj bez promíchávání vodního sloupce bývá voda u dna velmi chladná a u hladiny naopak nejteplejší, přičemž rozdíl bývá až deset stupňů Celsia. Při používání destratifikačního systému tento rozdíl klesá na hodnoty kolem dvou až tří stupňů.

Krajští radní schválili poskytnutí peněz na pětileté období. Letos se počítá s výměnou věží za 12 milionů. "Každý rok ještě bude kraj přispívat na provoz věží a dávkování srážedla fosforu osmi miliony korun," uvedla Knotková.

Projekt Čisté povodí Svratky je zaměřený na vyřešení problému dlouho trvající špatné kvality vody v přehradních nádržích Brno a Vír, důvodem jsou právě sinice.

V přehradě byla v minulosti špatná voda. Po vyčištění za stovky milionů korun se v ní lze koupat od roku 2010. Před pěti lety však hygienici museli koupání zakázat kvůli špatné kvalitě, od té doby k zákazu ale znovu přistupovat nemuseli. V letním období však každoročně evidují zhoršující se kvalitu vody vlivem počasí a přemnožení sinic.

Zdroj: ČTK, Brno, 9. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.