Logo
Vytisknout stránku

Přes 40 procentům všech ekosystémů v USA hrozí kolaps, uvádí studie (ČTK)

Téměř polovině zvířat a zhruba třetině rostlin ve Spojených státech hrozí vyhynutí. Vyplývá to ze zjištění výzkumné skupiny zabývající se ochranou přírody NatureServe, podle které je 41 procent amerických ekosystémů na pokraji kolapsu. Informovala o tom agentura Reuters.

Vymizení hrozí nejrůznějším druhům od raků a kaktusů přes sladkovodní mušle po známou masožravou rostlinu mucholapku podivnou, která se přirozeně vyskytuje jen v malé oblasti na východoamerickém pobřeží. Na pokraji vyhynutí je 40 procent všech zvířat a 34 procent všech rostlin.

Studie NatureServe o stavu fauny a flóry ve Spojených státech se zakládá na analýze dat od více než tisíce vědců z USA a Kanady. Podle autorů jde o nejobsáhlejší podobný dokument, který shrnuje informace o zvířatech, rostlinách a ekosystémech za posledních pět desetiletí. Studie také ukazuje, které oblasti ve Spojených státech jsou nechráněné a na kterých místech zvířata a rostliny čelí největšímu ohrožení.

Výsledky zprávy jsou "děsivé", uvedl Sean O'Brien, šéf NatureServe. "Pokud si chceme zachovat současnou škálu biodiverzity, musíme se zaměřit na místa, kde je příroda nejvíce ohrožená," řekl O'Brien a vyjádřil naději, že zjištění vědců umožní zákonodárcům pochopit naléhavost, se kterou je potřeba jednat.

Ohrožena vyhynutím je téměř polovina všech druhů kaktusů a 200 druhů stromů. Mezi nejvíce ohrožené ekosystémy patří rozsáhlé americké prérie, přičemž více než polovině ze všech 78 typů travnatých oblastí v zemi hrozí zánik.

Nejvíce ohrožení jsou živočichové, rostliny a ekosystémy v Kalifornii, Texasu a na jihovýchodě USA, uvádí studie. Jde o nejbohatší oblasti s hlediska biodiverzity, ale zároveň také o místa, kde v posledních desetiletích prudce vzrostla lidská populace, uvádí Wesley Knapp, hlavní botanik NatureServe.

Zdroj: ČTK., Washington, 8. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.