Logo
Vytisknout stránku

Videa s vlky jsou podvody, varují ochranáři (Chomutovský deník)

Velký zájem vyvolalo v posledních dnech video se čtrnácti černými urostlými vlky, kteří šli v řadě za sebou po lesní stezce. S popiskem vlci u Kovářské ho na Twitteru sdílela jedna z uživatelek. Sklidilo hlavně nadšení lidí, kteří návratu šelem do volné přírody fandí. Členové Hnutí Duha ovšem upozornili, že skutečným cílem je šířit poplašné zprávy. Podobných videí se totiž objevuje více. Jsou na nich zvláště silní jedinci ve smečkách, jací se však na území ČR vůbec nevyskytují.

„Je to klasický scénář, který se tu objevuje v podstatě od začátku, kdy u nás byla potvrzena vlčí přítomnost. Ve stejnou dobu se začnou objevovat dvě tři videa různě umístěná na sítích a lidé nám píšou, že to natočil známý u Kryštofových Hamrů nebo jinde v Krušných horách.
Nad takovými videi je vykřičník, protože se jedná o hoaxy,“ upozornila jedna z hlavních koordinátorek vlčích hlídek v Krušných horách a členka hnutí Štěpánka Kadlecová. Videa podle ní často zachycují jedince z Polska, Ruska či Kanady. Podle členů hnutí je cílem falešných zpráv vyvolat paniku. „Když vidíme na videu velkou smečku kanadských vlků, kteří jsou výrazně větší, než je evropský poddruh, vyskytující se u nás, vytváří to strach, že podobně velkého vlka můžou lidé potkat. To ale není pravda,“ zdůraznil manažer programu Šelmy Michal Feller.

Zdroj: Chomutovský deník, 6. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.