Logo
Vytisknout stránku

Nutrie na „odstřel“, myslivci mají zelenou (Dobrý den s kurýrem)

Varování radnice v Uherském Hradišti vyznělo do ztracena, lidé stále na břehu řeky Moravy hojně krmí přemnožené nutrie říční. Jejich počty jdou do desítek. Jelikož se situace od listopadové výzvy nezměnila, myslivci dostali zelenou k regulaci zvířat, která jsou navíc pro člověka nebezpečná.

„Situace je alarmující, nadměrný výskyt nutrií ve městě se snadno může stát skutečně velkým problémem,“ upozornil na podzim Čestmír Bouda, místostarosta Uherského Hradiště. Jelikož „vodní krysa“ ve městech nemá přirozeného predátora a hlavně patří mezi nepůvodní invazivní druhy, její výskyt jen nejen na území České republiky nežádoucí. „Vytlačují původní druhy živočichů, třeba bobra, narušují břehy a hráze vodních toků a nádrží budováním nor. V neposlední řadě přenášejí vážné nemoci,“ dodal Jan Pášma, mluvčí uherskohradišťské radnice.
Kolonie nutrií čítá několik desítek živočichů. Jako jiní hlodavci mají velkou rozmnožovací schopnost, při dostatku potravy samice rodí až třikrát ročně v průměru šest mláďat…
K nežádoucímu rozmnožování výrazně přispívá i stále častější krmení zvířat veřejností, hlavně u lávky U Komína. „Zvířata přitom přikrmovat nepotřebují, bez krmení starým pečivem nebo zeleninou hlady nepojdou,“ zdůraznil Bouda.
Jenže situace se za dva měsíce nijak nezlepšila. „Přikrmování přemnožených nutrií je stále na stejné úrovni. Jejich aktuální počet můžeme pouze odhadovat, jedná se zřejmě o desítky kusů. I proto už místně příslušný orgán státní správy myslivosti vydal povolení k regulaci počtu nutrií,“ prozradil novinku ve čtvrtek Pášma. Myslivci tak dostali k odchytu nutrií zelenou. „Jedinou podmínkou je, aby to měli uvedeno v povolence, kterou jim vydávají myslivecké spolky, uživatelé honitby,“ upřesnil Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva zemědělství. Povolení lovu bylo podle radnice nevyhnutelné. Krotká a roztomilá zvířátka jsou totiž pro člověka nebezpečná. Výjimkou přitom nejsou případy, kdy se děti snaží hlodavce pohladit. „To už je vyložený hazard, protože zvíře může kousnout a navíc na člověka přenáší infekční onemocnění, především salmonelózu, tularemii nebo leptospirózu. Nutrie je nebezpečím i pro venčící se psy,“ připomněl možné hrozby Pášma.

Zdroj: Dobrý den s kurýrem, 6. 2. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.