Logo
Vytisknout stránku

Zemědělci budou moci žádat o dotace na technologie šetrné k přírodě (ČTK)

Investice do technologií šetrných k přírodě, zvířatům a krajině podpoří ministerstvo zemědělství do roku 2027 přibližně deseti miliardami korun. Zemědělci budou moci dotaci použít například na robotická zařízení nebo systémy automatického řízení traktoru. Žadatel bude moci získat až 30 milionů korun. Příjem žádostí o podporu začne letos v létě, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě.

Dotace mají umožnit nákup technologií šetrných k životnímu prostředí. "Plánujeme podporovat pořízení většiny dostupných šetrných technologií precizního zemědělství, jako jsou zařízení využívající družicové systémy k automatickému řízení traktoru, polní roboty, systémy řízení postřikovačů, rozmetadel nebo secích strojů," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V živočišné výrobě přispěje MZe zemědělcům například na robotická zařízení.

Rozpočet dotačního titulu na podporu zemědělských investic z českých i evropských zdrojů je přibližně deset miliard korun. "Příjem žádostí předpokládáme spustit přibližně od července letošního roku," uvedl úřad.

Na investice do technologií budou moci zemědělci získat dotaci pokrývající 40 procent nákladů. Mladí začínající farmáři dostanou navíc dalších deset procent, a pokud hospodaří ekologicky, tak dalších deset procent. Podpora tak může dosáhnout až 60 procent nákladů, maximálně ale 30 milionů korun.

Ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky na období 2023 až 2027 ministerstvo původně počítalo také s podporou precizního zemědělství ve formě platby na obhospodařované hektary. Loni se ale situace na zemědělských trzích zásadně změnila a ceny energií a krmiv výrazně stouply. Zemědělci tak sami začali hledat úspornější metody hospodaření. "Vzhledem k tomu, že se postupy precizního zemědělství rozšiřují přirozeně, mohly by být přímé platby považovány za účelové," zdůvodnil resort, proč se pro letošní rok rozhodl podporu precizního zemědělství v přímých platbách pro letošní rok nespouštět. Místo toho se soustředí právě na investice do technologií.

Zdroj: ČTK, Praha, 30. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.