Logo
Vytisknout stránku

Neandrtálci shromažďovali lovecké trofeje, zjistili díky nálezu vědci (ČTK)

Předchůdci dnešních lidí měli už před 55.000 lety podobný zvyk jako dnešní lovci a ponechávali si trofeje upomínající na zvlášť povedené úlovky. Na základě nálezů ze španělské jeskyně Des-Cubierta k tomu dospěli antropologové. Podle nich si neandrtálci ve svých jeskynních příbytcích schovávali například vypreparované lebky praturů, nosorožců nebo jelenů. Napsala o tom agentura APA.

Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Nature Human Behaviour se v jeskyni severně od Madridu, kterou archeologové zkoumají od roku 2009, našly lebky mnoha prehistorických býložravců.

"Je velmi neobvyklé, že si lovci z doby kamenné odnášeli hlavy velkých zvířat, jako byli nosorožci nebo bizoni, z míst, kde je ulovili," uvedl jeden z členů výzkumného týmu, antropolog Tom Higham. Podle něj tyto těžké kusy zvířat muži nosili přesto, že na nich bylo jen málo zužitkovatelného masa, a proto nejspíš šlo o trofeje. Navíc pak tyto lebky upravovali, odstraňovali z nich oči, mozek a také čelisti, což je zřejmé ze stop, které na lebkách zanechaly jejich kamenné nástroje.

V jeskyni se našlo dohromady 35 lebek nebo jejich částí. "To, že všechny ležely na poměrně malém prostoru, napovídá, že šlo o jakousi sbírku nebo jakýsi druh lovecké svatyně," píší autoři studie. Podle nich shromažďování trofejí bylo jakousi kulturní tradicí, která se předávala z generace na generaci.

Zdroj: ČTK, Madrid/Vídeň, 30. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.