Logo
Vytisknout stránku

Vrcholí kampaň Ukliďme svět, zapojí se tisíce dobrovolníků (ČTK)

Jarní akce Ukliďme svět, kterou každoročně pořádá Český svaz ochránců přírody (ČSOP), letos začne 25. března. Tisíce dobrovolníků se pustí do úklidu přírody i ulic v Česku, každoročně uklidí tuny odpadu. ČTK to dnes sdělila koordinátorka akce Veronika Andrlová z ČSOP. S úklidem přírody a veřejných prostranství dobrovolníci mohou pomoct kdykoliv během roku.

„Úklidy samozřejmě nezbaví celou Českou republiku všech černých skládek a odpadků v přírodě. Prostřednictvím přímé akce však vytvoří silné pouto mezi přírodu a tisíci dobrovolníky, kteří se budou chovat více zodpovědně při nakládání s odpady,“ uvedla Andrlová. Dodala, že je také důležitá motivace nových lidí, kteří se dosud nezapojovali.

Svaz zveřejnil mapu úklidů na webu, kde si dobrovolníci mohou najít úklidovou akci, do níž se zapojí. Lidé také mohou zaslat do 6. března žádanku o vybavení k úklidu, které obdrží zhruba týden před termínem akce. „Je důležité, aby dobrovolníci své přihlášky odeslali včas. Balíčky se tak stihnou připravit a odeslat před hlavním termínem úklidů,“ uvedla Andrlová.

Letos budou také akci opět provázet fotografické soutěže. Jejich pravidla mohou zájemci nalézt na webových stránkách.

Kampaň Ukliďme svět v Česku od roku 1993 organizuje Český svaz ochránců přírody. Dobrovolnická úklidová akce, která se koná na území celé České republiky, je součástí světové kampaně Clean Up the World. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a pohozené odpadky.

Zdroj: ČTK, Praha, 25. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.