Logo
Vytisknout stránku

Dobrovolníci letos opět vyčistí řeku Sázavu a její břehy (ČTK)

Dobrovolníci budou i letos uklízet řeku Sázavu a její břehy. Osmnáctý ročník akce Čistá řeka Sázava se uskuteční od 14. do 16. dubna. Zájemci se mohou od poloviny února registrovat na webu www.cistarekasazava.cz, uklízet se bude osmdesátikilometrový úsek mezi Kácovem a Pikovicemi. Loni se do akce zapojilo 761 lidí, kteří sesbírali 16,3 tuny odpadků, informovala dnes ČTK Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Při on-line registraci musí účastník vyplnit všechny informace, které by měl organizátor vědět, například o zdravotní způsobilosti. "Za těch 18 let může být pro někoho projekt Čistá řeka Sázava už rutinou. My se ale každoročně snažíme o jeho vylepšení," uvedla manažerka projektu Barbora Melounová. Letos nebude nutné odevzdávat čestné prohlášení v papírové podobě. Každý účastník bude mít dost času si přečíst, k čemu se účastí na akci zavazuje a co k ní potřebuje. Pokud vše správně vyplní, potvrzená registrace mu přijde e-mailem.Po dvouleté pauze způsobené koronavirem organizátoři připravují i tradiční poúklidové setkání dobrovolníků. Akce Karneval na řece se uskuteční 3. června v kempu Pod Vrbou v Sázavě. Na akci bude možné spatřit i recesistická plavidla, která vyrobí a předvedou skupiny dobrovolníků, kteří se letos zapojí do úklidu.

Během uplynulých 17 let se z břehů řeky sesbíralo kolem 400 tun odpadků a pomáhalo při tom 16.000 dobrovolníků. V posledních letech je ale odpadků spíše méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už nevznikají. V prvních letech se řeka uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, nyní se čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou.

Zdroj: ČTK, Sázava (Benešovsko), 24. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.