Logo
Vytisknout stránku

V milovické rezervaci zaznamenali poprvé orla mořského (ČTK)

V přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku zaznamenali v posledních týdnech poprvé výskyt orla mořského. Největší tuzemský dravec v minulém století z české přírody téměř vymizel, v posledních desetiletích se postupně vrací. Aktuálně v Česku podle odhadů žije 500 až 600 orlů mořských. Rezervace velkých kopytníků je zřejmě součástí jejich zimoviště, informoval dnes ČTK ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Poprvé orla viděli návštěvníci rezervace v posledních týdnech, výskyt potvrdili před několika dny i dokumentaristé. "Orla mořského jsme viděli kroužit zhruba ve výšce osmdesát až sto metrů ve východní části rezervace nedaleko obce Lipník," uvedl autor filmů o přírodě z Nature TV František Stýblo.

Největší český dravec a největší evropský orel hnízdil v Čechách běžně do 19. století, pak vymizel. S jeho návratem začali v 70. letech 20. století ochránci přírody, například vypouštěním mladých orlů odchovaných v zajetí do přírody. V letech 1985 až 1989 žilo Česku osm až deset párů. "V současné době na území republiky může hnízdit více jak 150 párů. Nicméně v průběhu zimy zde zimuje i velké množství ptáků se severní Evropy a Pobaltí," uvedl Martin Šálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.

Vyhledávají podle něj například oblasti s většími vodními plochami, jako je otevřená krajina, včetně polí a pastvin. "Orel mořský není dobrý lovec. Živí se především rybami, ale značnou část potravy v průběhu zimy mohou představovat i mršiny, takže může v přírodě plnit roli jakési zdravotní policie. Návštěva Milovické rezervace tak může být spojena s nabídkou mršin spárkaté zvěře či divokých prasat," doplnil Šálek.

"I když orlů mořských v České republice v posledních letech přibývá, je přítomnost tohoto dravce v rezervaci určitě pozitivním signálem dokumentujícím obnovu biologické rozmanitosti v rezervaci a jejím okolí," uvedl Dostál.

V Česku aktuálně hnízdí čtyři druhy orlů, kromě mořského ještě královský, křiklavý a skalní. V rezervaci u Milovic se vyskytují i další dravci a šelmy. "Stabilní populaci tam má šakal obecný, před několika lety byl v rezervaci pozorován také vlk," uvádí ochránci v tiskové zprávě.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.

Zdroj: ČTK, Milovice (Nymbursko), 20. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.